Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých."— Transkript prezentace:

1 Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých prvků se samovolně přeměňují a rozpadají → radioaktivní prvky přitom vznikají jádra atomů jiných prvků a uvolňuje se energie → radioaktivní záření →radioaktivita (radioaktivních prvků v přírodě cca 50)

2 uměle vyvolaný rozpad jader pomocí částic s vysokou energií → obvykle se jádro rozpadá na 2 nová jádra a další částice při těchto jaderných reakcích → energie →jaderné (atomové) elektrárny radioaktivita – objev M. Curie – Sklodowská + P. Curie – A. H. Becquerel -1903 – Nobelova cena (Fy)

3 Jaderná elektrárna (JE) rozdíl proti tepelné - získání tepelné energie spalováním hnědého uhlí JE – štěpení jader odlišná náročnost provozu a množství spotřebovaného paliva ekologická zátěž pro ŽP

4 zneužití jaderné energie – jaderné bomby využití – ozařování v rámci léčby nádorových onemocnění


Stáhnout ppt "Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých."

Podobné prezentace


Reklamy Google