Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s zástupcem sudokopytníků srncem obecným Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s zástupcem sudokopytníků srncem obecným Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání."— Transkript prezentace:

1 Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s zástupcem sudokopytníků srncem obecným Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního druhu, popis , rozlišení samce a samice Speciální vzdělávací potřeby – žádné Klíčová slova - srnec, srna, srnče, pastva, parohy Druh učebního materiálu - prezentace Druh interaktivity - výklad Cílová skupina - žák Stupeň a typ vzdělávání - základní vzdělávání – první stupeň – druhé období Typická věková skupina let Celková velikost – 879 kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR

2 Srnec obecný Srnec je sudokopytník, který není zcela typickým lesním živočichem. Je zajímavé, že určité skupiny srnčí zvěře následují člověka až k jeho obydlím. Je nejmenším parohatým živočichem ve volné přírodě v Evropě. Srnčí zvěř je intenzivně lovena, ale díky péči myslivců jsou její stavy velmi vysoké. 9.

3 Popis Velikost: Délka těla je 100 – 140 cm, velmi krátký ocásek, hmotnost kg. Má velmi dobrý čich a sluch. Samec = srnec, samice = srna, mládě = srnče. 3. 4.

4 Zbarvení: Letní barva je hnědočervená
a krátká, zimní srst je hnědošedá a delší. Mláďata jsou nepravidelně bíle puntíkovaná. 1. 2.

5 Výskyt: Setkat se se srnčí zvěří můžeme v
různých biotopech. Nejlépe se jim daří na okraji listnatých lesů. Nepatří mezi typická lesní zvířata, raději má volné prostranství. V hustém lese nebo houštinách hledá úkryt, pouze je-li pronásledována. Srnčí zvěř je velice přizpůsobivá, setkáme se s ní v nižších polohách až do hor na rozhraní s revíry kamzíků. 5.

6 Vývoj paroží: Oproti jelenům mají srnci malé paroží, které vystupuje kolmo vzhůru a nestáčí se tolik dozadu. Paroží shazuje na podzim, brzy narůstá na pučnicích nové. Je pokryto lýčím a proto vypadá mohutněji, než skutečně je. Lýčí otloukají. Po otlučení lýčí nastává období páření = říje. Mladí srnci mají holé lodyhy bez výsad (tzv. vidlák), starší mají obvykle 3 výsady (šesterák) a na paroží bílé kulaté výstupky = perlení. Paroží slouží k soubojům mezi samci.

7 7.

8 Způsob života: Den tráví většinou střídavou pastvou, odpočinkem a přežvykováním. Potravu přijímá častěji a v menších dávkách než jeleni. Hlavní část pastvy je však za soumraku. Koncem léta si s dostatkem potravy vytváří tukové zásoby k přežití zimy. Přes zimu mají klidové období (jsou někde v úkrytu s malým množstvím pohybu a šetří energii). Na jaře tráví čas především pastvou, srnci doplňují energii na dokončení růstu paroží, srny se připravují k vrhu srnčat. Rodí obvykle v květnu, vrhají 1 – 2 mláďata. Stádo hlídá zkušená vodící srna. Dospělé srny odvádějí pozornost nepřátel dlouhými skoky.

9 6.

10 Potrava: Srnčí zvěř je výhradně býložravá
Potrava: Srnčí zvěř je výhradně býložravá Živí se výhonky a pupeny, mladými větvičkami, trávou, obilím, plody. V zimě se přikrmují senem, obilím, suchým pečivem, řepou, mrkví, jablky, kukuřicí, žaludy a k lizu se dává hrouda soli. Zimní přikrmování zajistí přežití i méně zdatným jedincům. 8.

11 Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www:


Stáhnout ppt "Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s zástupcem sudokopytníků srncem obecným Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání."

Podobné prezentace


Reklamy Google