Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Klopné obvody RST a JK OB21-OP-EL-CT-JANC-M-3-003 OB21-OP-EL-CT-JANC-M-3-003

3 Klopný obvod RST  Pokud je požadován záznam informace ze vstupů R a S do klopného obvodu v určitém časovém intervalu, je možné doplnit vlastní klopný obvod vstupními hradly, která se otvírají taktovacím impulsem T.  Příklad tohoto obvodu sestaveného z hradel NAND je na obr. 1

4 Klopný obvod RST Obr. 1 Schéma taktovaného RS klopného obvodu

5 Klopný obvod RST  Pravdivostní tabulka na obr.2 udává stav, do kterého přejde výstup tehdy, když taktovací impuls má hodnotu logická 1, a ve kterém výstupy setrvají po skončení impulsu.  Výstupy reagují na změny vstupních signálů po celou dobu trvání taktovacího impulsu.  Stav 1, 1 na vstupech R a S je opět nedovolený.  Ani tento obvod není tedy proti vzniku zakázaného stavu ošetřen.  Z pravdivostní tabulky na obr. 2 je patrné, že taktovací signál T ve stavu logická 1 vytváří vodivou cestu pro agresivní 0 obvodů NAND.

6 Klopný obvod RST Obr. 2 Pravdivostní tabulka RST klopného obvodu

7 JK klopný obvod  J-K klopný obvod nemění svůj stav, pokud jsou oba dva vstupy J a K nulové.  Pokud na vstup vložíme J= 0 a K= 1, provede se reset obvodu.  Pokud na vstup vložíme J = 1 a K = 0, provede se set (nastavení) obvodu.  Pokud na oba vstupy J a K vložíme hodnotu 1, změní se logická hodnota na výstupu na hodnotu opačnou, tj. dojde k překlopení obvodu.

8 JK klopný obvod  Této vlastnosti se využívá při konstrukci čítačů.

9 JK klopný obvod  Chování J-K klopného obvodu lze popsat excitační tabulkou:  Při nastavení vstupů J=K=1 se po celou dobu, kdy je T=1, výstup Q neustále mění na opačné hodnoty !

10 JK klopný obvod Mapa chování JK klopného obvodu

11 JK klopný obvod  Klopné obvody JK jsou vyráběny jako integrované obvody pod označením 7470, 7472 a 7473, které se liší především počtem J a K vstupů, případně dodatečnými nastavovacími a nulovacími vstupy.  Pracují jako dvojčinné klopné obvody typu master – slave.  Mívají asynchronní vstupy R a S, ty jsou typu master ( jsou vlivnější, paralyzují ostatní vstupy), a potom synchronní vstupy J, K a hodinový vstup T.

12 JK klopný obvod  Synchronní vstupy jsou typu slave (pracují až když mohou).  Tyto obvody reagují na sestupnou hranu taktovacího impulsu T.  Jak je vidět i z mapy chování JK klopného obvodu, klopný obvod nemá zakázanou kombinaci vstupních proměnných J a K, ale všechny čtyři kombinace vstupních proměnných J a K jsou povoleny.

13  Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

14 Literatura  Antošová M, Davídek V.: Číslicová technika, KOPP České Budějovice 2008  Bernard J., Hugon J., Le Covec R.: Od logických obvodů k mikroprocesorům I, SNTL Praha 1982


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google