Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 23. 10. 2012 Autor: Mgr. Pavel Navrátil Určeno pro předmět: Informační a komunikační technologie Tematická oblast: Práce se standardním aplikačním programovým vybavením textový editor Obor vzdělání: Podnikání (64-41-L/51) 2. ročník Název výukového materiálu: Rejstříky Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, notebooku Čas: 15 minut VY_32_INOVACE_ICTPS2A0860NAV

2 REJSTŘÍKY Motto: Aby byl přehled…

3 PŘÍKLADY z praxe Registr nebo také rejstřík (z lat. registrum od regeró, zanést, zapsat, a regestum, seznam) je seznam či katalog, který se snaží o úplnost My si budeme všímat rejstříku v dokumentu jako seznamu jmen nebo pojmů v odborné knize (index) s odkazy na stránky Na konci dokumentu je seznam takových výrazů Odkážeme na stránku, kde se nacházejí

4 Označím si text, který chci uvést v rejstříku Na kartě Odkazy (Reference) je oddíl Rejstřík Vybereme si Označit položku Přidání položky JAK na to?

5 Vybereme si, že označíme všechny výskyty v dokumentu Zobrazíme si netisknutelné (neviditelné) značky U výskytu slova „Karlštejn“ v textu se mi objevila netisknutelná značka pro rejstřík Vybral jsem i Arnošta z Pardubic Parametry výběru položek JAK na to?

6 Posuneme se na konec dokumentu Na kartě Odkazy (Reference) je v oddíle Rejstříky tlačítko Vložit rejstřík Vybral jsem si Moderní styl a v novém oddíle se vytvoří rejstřík Rejstřík můžeme Aktualizovat pravým tlačítkem myši Vložení rejstříku JAK na to?

7 FINÁLE A/ Arnošt z Pardubic je na str. 1, 3 K/ Karlštejn se vyskytuje na stránce 1, 3, 4 (Položku „Arnošt z Pardubic“ jsem na první stránce přidal ručně, je tam použitý jiný pád jména) Spolupracujeme s vyhledávání v dokumentu (CTRL+F)

8 SHRNUTÍ, opakování, dotazy Rejstříky se připojují na konec dokumentu Pomocí rejstříků můžeme vytvořit seznam pojmů ( výrazů, slov, termínů ), která považujeme za důležitá a na která chceme v textu ukázat ( na čísla stránek, kde se vyskytují ) Příprava rejstříku chvíli trvá, tvorba je již rychlá Dáváme pozor na odlišné pády slov, do rejstříku musíme výraz v různých pádech uvést pro každý tvar slova

9 1) V dokumentu karlstejn vytvořte rejstřík, který bude odkazovat na výrazy „Beroun“, „korunovační klenoty“, „císař“ 2) V dokumentu ostrava vytvořte rejstřík, který bude odkazovat na výrazy „Poruba“, „Vítkovice“, „Prokeš“ 3) Výsledek práce ulož pod názvem rejstrik a zašli emailem vyučujícímu ÚKOL(y)

10 CITACE a zdroje MS Office 2010. 2010. Karlštejn. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-10-19]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Karlštejn


Stáhnout ppt "Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google