Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."— Transkript prezentace:

1 Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivityIII/2 inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AutorMgr. Jiří Čapek Číslo materiáluVY_32_INOVACE_FYZ_2U_CA_15_06 NázevSériové zapojení spotřebičů Druh učebního materiáluPrezentace PředmětFyzika Ročníkdruhý Tématický celekelektřina a magnetismus AnotaceRozbor zákonitostí v el. obvodu sériového zapojení Metodický pokynPoužít promítnutí pomocí dataprojektoru, 35 min Klíčová slovasériové zapojení, dělení napětí, celkový odpor v obvodu Očekávaný výstupŽák umí zakreslit sériové zapojení. Ví že proud bude všude stejný, ale napětí zdroje se rozdělí na spotřebiče podle poměru a celkový odpor je součtem jednotlivých odporů. Datum vytvoření15.10.2013

2 Sériové zapojení spotřebičů Elektrony, které procházejí v tomto obvodu musí procházet všemi místy rovnoměrně, protože jinak by se museli někde hromadit nebo naopak ztrácet. Velikost el. proudu je v tomto obvodu ve všech místech stejná.

3 Sériové zapojení spotřebičů El.pole procházející obvodem bude mít největší napětí na koncích mezi póly zdroje. Měřeno např. mezi body AB – na svorkách zdroje Bod C leží někde uvnitř tohoto pole a proto napětí mezi body AC nebo BC budou menší. Dohromady ale budou mít velikost napětí AB, tj. napětí zdroje. AB C Velikost napětí U 1 a U 2 určíme z Ohmova zákona. Je-li proud všude stejný platí: z toho po úpravě Napětí zdroje se rozdělí na jednotlivé spotřebiče ve stejném poměru jako je poměr jejich odporů.

4 Sériové zapojení spotřebičů Celkový odpor v obvodu: Je-li: A z Ohmova zákona platí pak napíšeme vydělíme-li rovnici číslem I, pak Celkový odpor v obvodu je dán součtem odporů všech spotřebičů.

5 Sériové zapojení - SHRNUTÍ Napětí zdroje se rozdělí na jednotlivé spotřebiče ve stejném poměru jako je poměr jejich odporů. Proud v obvodu je všude stejný Celkový odpor v obvodu je dán součtem odporů všech spotřebičů.


Stáhnout ppt "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."

Podobné prezentace


Reklamy Google