Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Vladislava Lichnovská. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Vladislava Lichnovská. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,"— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Vladislava Lichnovská. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ září 2012VY_32_INOVACE_ZBN_150203

2 obr. 1 Ovoce jsou jedlé plody, semena keřů a bylin.

3

4 obr. 2 Plody poskytující jádrové ovoce nazýváme MALVICE. Mají silnou chruplavou šťavnatou dužninu, silnou slupku a jádřinec, ve kterém jsou vlastní semena – JÁDRA. jádřinec se semeny

5 OSKERUŠE MIŠPULE KDOULE HRUŠKY obr. 3 JABLKA obr. 4 obr. 6 obr. 7 obr. 5 Rozpoznáte jednotlivé druhy ovoce?

6 Ovoce peckové – plody jsou peckovice. Obal tvoří slupka. Vnější vrstva je šťavnatá, až vodnatá dužina. Uvnitř je pecka se skořápkou, v níž je uloženo semeno s hnědým osemením. obr. 8 EXOKARP ENDOKARP MEZOKARP

7 Zapamatujte si všechny druhy peckového ovoce. POLOŠVESTKYBROSKVEVIŠNĚŠVESTKYTŘEŠNĚ HRUŠKY MIRABELKYRENKLÓDYMERUŇKYSLÍVY

8 POLOŠVESTKYBROSKVEVIŠNĚŠVESTKYTŘEŠNĚ HRUŠKY MIRABELKYRENKLÓDYMERUŇKYSLÍVY Zapište peckové ovoce, které jste si zapamatovali. Nechali jste se nachytat?

9 Ovoce bobulové – je rozsáhlá skupina ovoce s velmi jemnou buněčnou stěnou. Ovoce je šťavnaté. Vyskytuje se planě rostoucí, ale i pěstované. obr. 9

10 Bobule pravé složené – souplodí, např. maliny, ostružiny. Bobule nepravé – vzniklé zdužnatěním květního lůžka např. jahody zahradní a lesní. Borůvky, brusinky, maliny, ostružiny a lesní jahody se souhrnně označují jako lesní plody. obr. 10 obr. 11 obr. 12 Ruční sběr malin

11 Ovoce skořápkové je tvořeno vlastním semenem uloženém v pevné, zdřevnatělé skořápce. Plody jsou buď peckovice, mandle, kaštany, nebo oříšky. obr. 13

12 obr. 14 Ovoce skořápkové – složení  tuky  bílkoviny  sacharidy  vitamíny skupiny B a E  minerální látky – především fosfor, železo, vápník Zpracování ořechů

13 Snímek 3 Rozcestník na jednotlivé skupiny ovoce. Klikněte na tlačítko se symbolem „DOPŘEDU“ – přepnete se na další snímek k danému tématu. Zde jsou opět tlačítka na cestu „DOPŘEDU“ nebo „ZPĚT“. Snímek 5 Pod jednotlivými obrázky jsou vloženy nadpisy s názvy ovoce. Po kliknutí na obrázek se objeví správná odpověď. Symbolem „ZPĚT“ se dostanete na snímek 3 „Rozcestník“. Snímek 7 V úvodu je pokyn pro žáky „Zapamatujte si všechny druhy peckového ovoce“. Snímek je nastaven na kliknutí, kdy se žákům objeví na 10 vteřin názvy ovoce. Celkem jich je deset. Jeden druh ovoce je záměrně špatně – „HRUŠKY“, nepatří mezi peckové, ale jádrové. Snímek 8 Po zhlédnutí si žáci zapíšou druhy ovoce, které si zapamatovali. Po kliknutí myší se objeví správná odpověď: broskve, švestky, pološvestky, slívy, meruňky, renklódy, třešně, višně, mirabelky. Snímek 10 Pomocí tlačítka „video“ se přepnete na videosekvenci z plantáže sběru malin. Snímek 12 Tlačítko se symbolem „video“ je po kliknutí aktivní a přepne vás na závěrečnou scénku, která má vést k odlehčení celé prezentace (výuky).

14 1. Potraviny a výživa. ŠLAISOVÁ, Jiřina. Potraviny a výživa [online].[cit ]. Dostupné z: 2. HRABĚ, Jan, Otakar ROP a Ignác HOZA. Technologie výroby potravin rostlinného původu. Zlín: UTB Zlín, 2005.| ISBN

15 obr. 1: Food - A to C - apples rows - Public Domain Clip Art [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain z: obr. 2: Food - A to C - apple sliced - Public Domain Clip Art [online].[cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain z: obr. 3: BOTBLN. Soubor:Sorbus domestica FruitsLeaves BotGardBln0906a.JPG - Wikipedie [online] [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: obr. 4: Food - N to Z - pears - Public Domain Clip Art [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain z: obr. 5: Food - A to C - Apples Picture - Public Domain Clip Art [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain z: obr. 6: Food - N to Z - quince 1 - Public Domain Clip Art [online] [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain z: obr. 7: SOLIPSIST. Soubor:Medlar pomes and leaves.jpg - Wikipedie [online] [cit ]. Dostupné pod licencí Cerative Commons z:

16 obr. 8: Food - A to C - autumn red peaches - Public Domain Clip Art [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain z: obr. 9: Food - A to C - blueberries on plant - Public Domain Clip Art [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain z: obr. 10: Food - A to C - Berries Alaska wild berries - Public Domain Clip Art [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain z: obr. 11: KARELJ. Soubor:Malina.jpg - Wikipedie [online] [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: obr. 12: Food - D to M - grapes 3 - Public Domain Clip Art [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain z: obr. 13: FIR0002. Soubor:Walnut03.jpg - Wikipedie [online] [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: obr. 14: DANIELLE KELLER. Soubor:Almonds02.jpg - Wikipedie [online] [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z:

17 Videozáznam 1: Ruční sběr malin Skotské maliny a jejich mámení - YouTube [online] [cit ]. Dostupné z: Kanál uživatele zitrabudehezky. Videozáznam 2: Zpracování ořechů Mrázik - Marfuša a orechy - YouTube [online] [cit ]. Dostupné z: Kanál uživatele Nilsenko.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Vladislava Lichnovská. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,"

Podobné prezentace


Reklamy Google