Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.01 Název pro školu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.01 Název pro školu:"— Transkript prezentace:

1 Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.01 Název pro školu: EU PŘ 01 Název materiálu: Ovocné sady a zahrady - ovoce Autor: Mgr. Petra Bainarová Vzdělávací obor: Přírodopis Anotace: Pomocí tohoto DUM se žáci seznámí s rostlinami ovocných sadů a jejich pěstěním. Připomenou si rozdělení plodů a také důležitost jejich konzumace v rámci zdravého stravy. Klíčová slova: Plod, malvice, peckovice, bobule, šlechtění, vitamíny Druh učebního materiálu: Výuková prezentace Očekávaný výstup: Žák ovládá ekosystém ovocné zahrady a sady. Zná názvy plodů, orientuje se v jejich pěstění a uvědomuje si důležitost konzumace ovoce jako součást zdravého životního stylu. Věková skupina: 12-13 let Ověřeno dne: Třída: VII. B, 19 žáků, 13 chlapců, 6 dívek, SVP 0, 0 chlapci, 0 dívky

2 Ovocné sady a zahrady Jabloňový sad v Životicích u Havířova
umělý ekosystém (vytvořený lidmi) ovocné sady a zahrady slouží k pěstování ovoce lidé určují, které stromy vysadí a jak je rozmístí. Vysázené stromy a keře se musí hnojit, ošetřovat a také chránit proti škůdcům Jabloňový sad v Životicích u Havířova Obr. 1

3 Ovocné plody Malvice Peckovice Bobule nepravý dužnatý plod
jablko, hruška Peckovice nepravý dužnatý plod meruňka, broskev Bobule jedno nebo více semenný dužnatý plod s oplodím angrešt, hroznové víno, rybíz Obr.3 Obr.2 Obr.4

4 PŘÍKLADY OVOCNÝCH STROMŮ A KEŘŮ
Hrušeň obecná – plod hruška Jabloň domácí – plod jablko Obr. 5 Obr. 6

5 Slivoň švestka – plod švestka
Broskvoň obecná – plod broskev Obr. 7 Srstka angrešt – plod angrešt Obr. 8 Obr. 9

6 Rybíz červený – plod rybíz Rybíz černý – plod rybíz
Obr. 11 Obr. 10 Jahodník obecný – plod jahoda Obr. 12

7 PĚSTĚNÍ OVOCNÝCH STROMŮ
nové odrůdy stromů vznikají šlechtěním = vybírají se a záměrně kříží mezi sebou ty nejlepší rostliny. Nové vyšlechtěné odrůdy jsou odolnější vůči nepříznivým podmínkám (např. mrazu) a chorobám. Mají hezký tvar, barvu i chuť. křížením se rozumí přenášení pylu z květu vybrané rostliny na květ jiné rostliny v rámci jednoho druhu Příklady různých odrůd u jabloně – Spartan, Golden Delicious, Discovery, Åkerö, … Obr. 13– odrůda Spartan Obr. 15– odrůda Golden Delicious Obr. 14– odrůda Åkerö

8 Ovoce jako součást zdravé stravy
Ovoce obsahuje velké množství vitamínů a vlákniny Vláknina je potřebná pro správnou funkci trávicí soustavy, čistí střeva od nežádoucích látek z vitamínů se za nejdůležitější považuje obsah vitamínu C, ale i betakoren (provitamín A) a vitamíny skupiny B v ovoci je velké množství antioxidantů – látek, které chrání náš imunitní systém denně bychom měli sníst 2 – 3 porce ovoce výborná prevence proti chřipce a nachlazení díky obsahu ovocných cukrů, je ovoce výborným zdrojem energie Vitamín C obsahují ve velkém množství citróny, pomeranče, kiwi, grapefruity, rybíz nebo ananas

9 Otázky k opakování: Jak se nazývají rostliny, které plodí toto ovoce?
Švestky – Hrušky – Jahody – Angrešt – Broskve – Jablka – Vyvětli tyto pojmy: Šlechtění – Antioxidant – Vláknina – 3. Kolik ovoce bychom měli denně sníst?

10 Správné odpovědi: Jak se nazývají rostliny, které plodí toto ovoce?
Švestky – slivoň švestka Hrušky – hrušeň obecná Jahody – jahodník obecný Angrešt – srstka angrešt Broskve – broskvoň obecná Jablka – jabloň domácí Vysvětli tyto pojmy: Šlechtění – proces vzniku nových odrůd, kdy se vybírají a záměrně kříží mezi sebou ty nejlepší rostliny. Antioxidant – látka, která chrání náš imunitní systém Vláknina – látka potřebná pro správnou funkci trávicí soustavy, čistí střeva od nežádoucích látek 3. Kolik ovoce bychom měli denně sníst? 2 – 3 porce

11 Domácí úkol: Zjisti, jestli je ve Tvém okolí pěstitel, který vlastní ovocný sad nebo zahradu a zeptej se, které odrůdy pěstuje. Obr. 16

12 Použitá literatura a internetové zdroje:
Obr. 1 : PODZEMNIK. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr. 2: GLENN. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr. 3: FIR002. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr. 4: KAZVORPAL. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr. 5: MASCLEF, A.. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr. 6: CHRIZZ. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Illustration_Malus_domestica.jpg Obr. 7: AXMANP2. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr. 8: NOVA. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr. 9: VINCENTZ, Frank. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr. 10: KAISER, Norbert. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr. 11: KARELJ. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 12: HSUEPFLE. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Erdbeere_-_Fr%C3%BCchte.jpg Obr. 13: TJSWEDEN. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr. 14: TJSWEDEN. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr. 15: DEZIDOR. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr. 16: OCAL. Clker.com [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:


Stáhnout ppt "Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.01 Název pro školu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google