Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.A.01 Název pro školu:EU PŘ 01 Název materiálu:Ovocné sady a zahrady - ovoce Autor:Mgr. Petra Bainarová Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.A.01 Název pro školu:EU PŘ 01 Název materiálu:Ovocné sady a zahrady - ovoce Autor:Mgr. Petra Bainarová Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.A.01 Název pro školu:EU PŘ 01 Název materiálu:Ovocné sady a zahrady - ovoce Autor:Mgr. Petra Bainarová Vzdělávací obor:Přírodopis Anotace: Pomocí tohoto DUM se žáci seznámí s rostlinami ovocných sadů a jejich pěstěním. Připomenou si rozdělení plodů a také důležitost jejich konzumace v rámci zdravého stravy. Klíčová slova:Plod, malvice, peckovice, bobule, šlechtění, vitamíny Druh učebního materiálu:Výuková prezentace Očekávaný výstup: Žák ovládá ekosystém ovocné zahrady a sady. Zná názvy plodů, orientuje se v jejich pěstění a uvědomuje si důležitost konzumace ovoce jako součást zdravého životního stylu. Věková skupina:12-13 let Ověřeno dne: Třída:VII. B, 19 žáků, 13 chlapců, 6 dívek, SVP 0, 0 chlapci, 0 dívky

2 OVOCNÉ SADY A ZAHRADY -umělý ekosystém (vytvořený lidmi) -ovocné sady a zahrady slouží k pěstování ovoce -lidé určují, které stromy vysadí a jak je rozmístí. Vysázené stromy a keře se musí hnojit, ošetřovat a také chránit proti škůdcům Obr. 1 Jabloňový sad v Životicích u Havířova

3 OVOCNÉ PLODY Malvice -nepravý dužnatý plod -jablko, hruška Peckovice -nepravý dužnatý plod -meruňka, broskev Bobule -jedno nebo více semenný dužnatý plod s oplodím -angrešt, hroznové víno, rybíz Obr.2 Obr.4 Obr.3

4 Hrušeň obecná – plod hruškaJabloň domácí – plod jablko PŘÍKLADY OVOCNÝCH STROMŮ A KEŘŮ Obr. 5 Obr. 6

5 Slivoň švestka – plod švestka Broskvoň obecná – plod broskev Srstka angrešt – plod angrešt Obr. 9 Obr. 8 Obr. 7

6 Rybíz černý – plod rybízRybíz červený – plod rybíz Jahodník obecný – plod jahoda Obr. 11 Obr. 10 Obr. 12

7 PĚSTĚNÍ OVOCNÝCH STROMŮ -nové odrůdy stromů vznikají šlechtěním = vybírají se a záměrně kříží mezi sebou ty nejlepší rostliny. Nové vyšlechtěné odrůdy jsou odolnější vůči nepříznivým podmínkám (např. mrazu) a chorobám. Mají hezký tvar, barvu i chuť. -křížením se rozumí přenášení pylu z květu vybrané rostliny na květ jiné rostliny v rámci jednoho druhu -Příklady různých odrůd u jabloně – Spartan, Golden Delicious, Discovery, Åkerö, … Obr. 13– odrůda Spartan Obr. 14– odrůda Åkerö Obr. 15– odrůda Golden Delicious

8 OVOCE JAKO SOUČÁST ZDRAVÉ STRAVY -Ovoce obsahuje velké množství vitamínů a vlákniny -Vláknina je potřebná pro správnou funkci trávicí soustavy, čistí střeva od nežádoucích látek -z vitamínů se za nejdůležitější považuje obsah vitamínu C, ale i betakoren (provitamín A) a vitamíny skupiny B -v ovoci je velké množství antioxidantů – látek, které chrání náš imunitní systém -denně bychom měli sníst 2 – 3 porce ovoce -výborná prevence proti chřipce a nachlazení -díky obsahu ovocných cukrů, je ovoce výborným zdrojem energie -Vitamín C obsahují ve velkém množství citróny, pomeranče, kiwi, grapefruity, rybíz nebo ananas

9 OTÁZKY K OPAKOVÁNÍ: 1.Jak se nazývají rostliny, které plodí toto ovoce? Švestky – Hrušky – Jahody – Angrešt – Broskve – Jablka – 2.Vyvětli tyto pojmy: Šlechtění – Antioxidant – Vláknina – 3. Kolik ovoce bychom měli denně sníst?

10 SPRÁVNÉ ODPOVĚDI: 1.Jak se nazývají rostliny, které plodí toto ovoce? Švestky – slivoň švestka Hrušky – hrušeň obecná Jahody – jahodník obecný Angrešt – srstka angrešt Broskve – broskvoň obecná Jablka – jabloň domácí 2.Vysvětli tyto pojmy: Šlechtění – proces vzniku nových odrůd, kdy se vybírají a záměrně kříží mezi sebou ty nejlepší rostliny. Antioxidant – látka, která chrání náš imunitní systém Vláknina – látka potřebná pro správnou funkci trávicí soustavy, čistí střeva od nežádoucích látek 3. Kolik ovoce bychom měli denně sníst? 2 – 3 porce

11 DOMÁCÍ ÚKOL:  Zjisti, jestli je ve Tvém okolí pěstitel, který vlastní ovocný sad nebo zahradu a zeptej se, které odrůdy pěstuje. Obr. 16

12 POUŽITÁ LITERATURA A INTERNETOVÉ ZDROJE: Obr. 1 : PODZEMNIK. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr. 2: GLENN. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr. 3: FIR002. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr. 4: KAZVORPAL. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr. 5: MASCLEF, A.. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr. 6: CHRIZZ. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Illustration_Malus_domestica.jpg Obr. 7: AXMANP2. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr. 8: NOVA. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr. 9: VINCENTZ, Frank. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr. 10: KAISER, Norbert. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr. 11: KARELJ. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 12: HSUEPFLE. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Erdbeere_-_Fr%C3%BCchte.jpg Obr. 13: TJSWEDEN. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr. 14: TJSWEDEN. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr. 15: DEZIDOR. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr. 16: OCAL. Clker.com [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:


Stáhnout ppt "Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.A.01 Název pro školu:EU PŘ 01 Název materiálu:Ovocné sady a zahrady - ovoce Autor:Mgr. Petra Bainarová Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google