Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0370 AutorMgA. Kateřina Mikešová Název šablonyIII/2 – Inovace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0370 AutorMgA. Kateřina Mikešová Název šablonyIII/2 – Inovace."— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0370 AutorMgA. Kateřina Mikešová Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuVY_32_INOVACE_DEU_1610 Stupeň a typ vzděláníStřední vzdělaní s maturitou Vzdělávací oborObory uměleckých řemesel. Tematický okruhDějiny umění – počátky moderního umění – impresionismus. Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽáci maturitních oborů střední školy. AnotaceVznik impresionismu, nejdůležitější znaky a charakteristika směru. Klíčová slovaImpresionismus, plenér, Monet, Manet. Datum22. 10. 2013

2 IMPRESIONISMUS

3 ZÁKLADNÍ ZNAKY IMPRESIONISMU plně ovládl francouzské umění v 70. letech 19. století; 1870 - 1890 Francie. - byl pojmenován podle slavného Monetova obrazu Impression soleil levant (Dojem, východ slunce), který byl vystaven na první výstavě skupiny mladých nezávislých malířů 1872 ve studiu fotografa F. Nadara. Výstavy se odmítl účastnit Edourd MANET – bál se, že by ho pak nepustili do oficiálního Salónu. posměšného pojmenování "impresionisté" užil poprvé žurnalista Leroy a umělci je později (1877) přijali, když se mezitím stal velmi populární.

4 Claude Monet: Impression soleil levant (Dojem, východ slunce) http://www.wikiart.org/en/claude-monet/impression-sunrise

5 Charakteristika malby a témat Malba v plenéru Malba pomocí čistých barevných skvrn, které se ve výsledný obraz spojují až při odstupu od obrazu. Vyřadili z barevné palety černou, šedé tóny a popírají obrysovou kresbu. Snažili se o věrné zachycení momentální atmosféry. Zkoumaly optické teorie. Tématem se stává město – jeho pouliční život, zábavu, svět divadla, baletu a cirkusu, moderní techniku (železnice, doprava….)

6 Claude Monet. http://www.studyblue.com/notes/note/n/final-exam/deck/844816 http://www.theartwolf.com/monet_cathedral.htm Impression soleil levant (Dojem, východ slunce) Katedrála v Rouen

7 v úzkém smyslu znamená impresionismus malbu v plenéru, pracující s paletou čistých světlých barev nanášených v drobných dělených skvrnách, jež se spojují ve výsledný obraz teprve na divákově sítnici.

8 Hlavní představitelé impresionismu: Claude Monet Camille Pissarro Alfred Sisley Bertha Morisotová Dále Auguste Renoir, u něhož však černá barva hrála vždy důležitou roli, Edgar Degas, pro něhož zase byla důležitá kresba a souvislý tah štětce, a Paul Cézanne, který se brzy vydal jinou cestou.


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0370 AutorMgA. Kateřina Mikešová Název šablonyIII/2 – Inovace."

Podobné prezentace


Reklamy Google