Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0513 ŠablonaIII/2č. materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0513 ŠablonaIII/2č. materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0513 ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_82 Jméno autora:František Sajdl Třída/ročník:H4A, 4.ročník Datum vytvoření:6.9.2012

2 Vzdělávací oblast:Cestovní ruch Tematická oblast:technika cestovního ruchu Předmět:Cestovní ruch Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Žák charakterizuje SR, jako významnou destnaci CER. Uvádí její kulturní a hospodářskou charakteristiku Vysvětlí jedinečnost služeb CER na Slovensku i Klíčová slova:Slovensko, Karpaty, Dunaj Druh učebního materiálu:Prezentace

3 Slovenská republika

4 Lázeňství  Bojnice - termální lázně, léčivá voda o teplotě 28°-52°C, léčivé bahno  Piešťany - leží v údolí řeky Váhu ve výšce 162 m.n.m., jsou to největší a nejznámější lázně na Slovensku, léčí se zde termální minerální vodou a bahnem  Smrdáky -léčí se zde onemocnění pokožky;léčba-balneoterapií, sirné bláto  Starý Smokovec - Je nejstarší osadou na jižním úpatí Tater. V roce 1833 se o rozvoj osady postaral Juraj Rainer, vzniklo zde mnoho lázeňských a turistických objektů. Významným stimulem se stalo otevření prvního úseku tatranské elektrické železnice v roce 1908.

5 Bojnice Smrdáky Piešťany

6 Atraktivity  Spišský hrad - V  Spišský hrad - Patří k jednomu z největších hradních komplexů ve střední Evropě. Byl postaven začátkem 12. století jako pohraniční pevnost. V roce 1993 zapsána do seznamu památek světového kulturního dědictví v rámci UNESCO.   Trenčín – Patří k nejvýznamnějším městům na Slovensku. Lokalita byla osídlena již v době kamenné.   Děvín - Je symbolem slovanské vzájemnosti a boje Slováků za národní svobodu. Hradní vrch leží ve výšce 212m.n.m., na soutoku Dunaje a Moravy. Ve 13. století na skalním bradle vybudován kamenný hrad. V 15. století přestavěný na rozsáhlou goticko-renesanční pevnost. Památník obětem ŽELEZNE OPONY   Svidník - Památník Karpatskodukelské operace roku 1944. Nachází se zde muzeum a skanzen ukrajinské dědiny.

7 Spišský hrad

8 Národní parky  Slovenský kras - Roku 2002 vyhlášen NP, je největším krasovým územím na Slovensku, plocha krasového území činí okolo 440 km 2. Slovenský kras je tvořen erodovanými komplexy vápenců a dolomitů. Nejhlubší propast je Kunia priepasť (220 m). Z turisticky atraktivní cíle( Zádielsky kaňon, Turniansky hrad, jeskyně Domica, Gombasecká jeskyně, Ochtinská aragonitová jeskyně, Jasovská jeskyně a Krásnohorská jeskyně.  Slovenský ráj - Roku 1988 vyhlášen NP. Patří do oblasti Rudohoří a leží na jih od Vysokých Tater a na východ od Nízkých Tater. Vápencové území je bohaté na kaňony a rokliny. Mezi nejznámější patří Dobšínská ledová jeskyně. Mezi východiska pro pěší túry a cykloturistiku patří Čingov, Hrabušice, Dědinky a Vernár.

9 Slovenský ráj

10 Ďubier Belianské Tatry Ždiar

11 Banská Štiavnica  město s prastarou hornickou tradicí v centrální části Štiavnických vrchů  od roku 1993 zapsáno na seznam světového kulturního dědictví UNESCO  slovenské báňské muzeum s nadzemní a podzemní expozicí  je zde zachováno velké množství důlních šachet,štol a tajchů  památky – Piargská brána, Starý zámok, Nový zámok, románská bazilika P. Marie, barokní morový sloup

12 Piargská brána Nový zámok morový sloup

13  nejcennější mince od časů keltských po období Rakousko- Uherska nalezené i ražené na slovenském území


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0513 ŠablonaIII/2č. materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google