Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lilit, žena vyškrtnutá z Bible

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lilit, žena vyškrtnutá z Bible"— Transkript prezentace:

1 Lilit, žena vyškrtnutá z Bible
Biblické náměty v obrazech

2 Lilit, žena vyškrtnutá z Bible
= součást židovské mytologie Lilit byla Adamovou ženou Bůh ji stvořil stejně jako Adama z prachu země někdy nazývána první Evou Adam = člověk, Eva = dárkyně života Lilit se měla stát matkou všech dětí, ale nestalo se tak. Adam si chtěl Lilit podrobit, ale ona žádala rovnost. Když pochopila, že k rovnosti Adama nikdy nepřesvědčí – vyslovila jméno Boží a vznesla se do oblak (nazvat Boha jeho jménem znamenalo získat přístup k jeho vědění). Lilit s hadem na obraze Johna Colliera , 1892

3 Lilit - démonka Lilit se spojila s démony a sukuby (sukuba = smilná čarodějnice, ženský démon). Adam zůstal v ráji sám a trvalo dalších 130 let než mu Bůh dal novou ženu. Lilit ho několikrát svedla s splodila s ním démony. Když byla stvořena Eva, posedla Lilit žárlivost. Proměnila se v hada a navedla Evu, aby ochutnala ovoce ze stromu poznání. Michelangelo, Sixtinská kaple Mýtus o Lilit byl z Bible vyřazen. Až příliš upomínal na sexuální povahu člověka a vytvářel nežádoucí obraz ženy požadující rovnoprávnost mezi mužem a ženou.

4 Lilit ve středověku legenda přetrvala do středověku
lidé věřili, že Lilit napadá a svádí spící muže měla krást novorozeňata a způsobovat horečku omladnic jako noční démonka byla často zobrazována jako v podobě sovy ochraňovat měli amulety, dětské medailonky (viz. Kabala)

5 Zdroj a více info: Lilit, žena vyškrtnutá z Bible Živá HISTORIE, BŘEZEN 2010


Stáhnout ppt "Lilit, žena vyškrtnutá z Bible"

Podobné prezentace


Reklamy Google