Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní pojmy v informatice –II.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní pojmy v informatice –II."— Transkript prezentace:

1 Základní pojmy v informatice –II.
Bohumil Bareš

2 Plocha – jak nemá vypadat

3 Plocha – je základní obrazovka na Vašem monitoru, která se objeví po zapnutí PC tedy, jde o místo, které se načte po načtení operačního systému nebo po přihlášení uživatele. Na ploše mohou i nemusí být umístěny ikony, které odkazují na určitou složku či program Většina operačních systému umožňuje nastavit pozadí (tapetu) plochy. Jako pozadí si můžete nastavit určitou barvu nebo fotografii ( př já se synem) Na ploše mohou být umístěny okna programu a bývá zde také umístěn panel (lišta s ovládajícími prvky, např. se spuštěnými programy).

4 Plocha má kromě tapety, kterou jak jsme si řekli můžete zvolit sami má tak zvané ikony – mezi základní patří počítač, koš a uživatel, bývají většinou na ploše PC a pak tak zvaní zástupci (vlevo dole vidíte šipku), přes které spustíte různé programy, ale je možno nastavit zástupce pro soubor či složku.

5 Složka – bývá, žlutá, ale můžeme ji upravit – má složka má obrázek stromu
Zástupci – od druhé řady – prohlížeče na internet a Mapa světa, třetí řada jsou základní programy firmy Microsoft, dále si můžeme dát zástupce př. na kalkulačku apod. Počítač složky Koš 3 prohlížeče internetu MS OFFICE Kalkulačka Hlavní panel

6 Start Čas Spuštěné programy
Klávesnice Čas Spuštěné programy Hlavní panel se skládá z tlačítka start, přes které můžeme vstoupit do všech částí PC nebo také vypnout PC, v další části máme minimalizované programy, které používáme dále vidíme že používáme českou klávesnici CS a čas.

7 Rozeznejte 4 základní pojmy
Ikona: je jakýkoliv obrázek na ploše přes který dvojklikem můžete otevřít jednu z níže uvedených možností Zástupce: Poznáme tak, že vlevo dole je šipka, tato ikona, není ani soubor ani složka, má za úkol nám zjednodušit přístup nejčastěji k nějakému programu, nebo možno i k souboru nebo složce…. Když ho smažeme o nic nepřijdeme, jenom budeme déle hledat daný program, složku nebo soubor Složka: Tu si můžeme představit jako Vaši knihovničku s poličkami, slouží k roztřídění Vašich knih (souborů), v jedné poličce máte učebnice do školy, v druhé pohádky, ve třetí westerny, ve čtvrté červenou knihovnu a hned víte do, které poličky máte sáhnout – v počítači si ji i pojmenujete dle sebe Soubor: Je vlastně ta kniha, zde se dočtete nějaké nové informace – vypadají různě dle programu př. soubor videa

8 Okno Pokud otevřeme nějaký soubor nebo složku otevře se v tzv. okně, vlevo je otevřené okno programu Power point a přímo tento soubor Základní pojmy II. a vpravo složku obrázky. Okno má vpravo nahoře 3 důležité ikonky … ikonku -, kterou minimalizujeme, ale nezavřeme okno, pořád je dole na hlavním panelu, druhé je maximalizace přes celou plochu a X znamená zavřít – vypnout.

9 Zdroje:


Stáhnout ppt "Základní pojmy v informatice –II."

Podobné prezentace


Reklamy Google