Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A11 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A11 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A11 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen 2014 Ročník/věková kategorie 1-3. ročník Vyučovací předmět Hardware Klíčová slova Case a počítačový zdroj Anotace Cíl: studenti zvládají význam počítačové skříně a počítačového zdroje Prezentace k výkladu o jednotlivých typech počítačových skříní

2 Ing. Jiří Kalousek

3 Počítačová skříň - CASE Počítačová skříň je plechový obal (plechový, umělohmotný,…) zakrývající vnitřek počítače. Přední stěna skříně obsahuje otvory pro disketové, CD-ROM a další speciální mechaniky, dále vypínač a tlačítko RESET, LED diody identifikující stav PC a případně další vstupy a výstupy. Zadní stěna skříně obsahuje otvory pro výstupy základní desky, přídavných karet a zdroje.

4 Case - rozdělení

5 Case - dělení

6 Popis základní desky

7 Počítačový zdroj Počítačový zdroj je elektrické zařízení, které mění střídavé napětí 230V / 50Hz na stejnosměrné napětí, které rozděluje do několika větví (3,3V, 5V a 12V). Počítačový zdroj napájí veškeré komponenty počítače. Napájení může probíhat přímo (např. u HDD) nebo zprostředkovaně přes základní desku (např. paměti RAM).

8 Počítačový zdroj - rozdělení Standart AT procesoru komunikovat s ostatními částmi počítače. Standart ATX SouthBridge

9 Parametry zdroje Výstupní výkon zdroje - maximální celkový výstupní výkon zdroje (W). Při nedostatečném výkonu dochází k zamrzání počítače, chybám při startům PC a při přetěžování zdroje také dochází ke snižování jeho životnosti a při jeho poškození může dojít k poškození dalších komponent PC (GPU, CPU, RAM,…). Účinnost zdroje - Účinnost je dána poměrem činného výkonu vstupujícího do zdroje a činného výkonu vystupujícího ze zdroje. Rozdíl těchto hodnot jsou ztráty ve zdroji. Počítačové zdroje se s účinností pohybují mezi 70-90%, zbytek energie se ve zdroji přemění v teplo. Vstupní střídavé napětí - maximální napětí, které můžeme do zdroje zapojit (230V, 115V) Výstupní stejnosměrná napětí - jednotlivé napěťové větve, včetně max. výstupních proudů (V)

10 Zdroje informací Popis PC zdroje [online][cit. 2014-3-1]. Dostupný z WWW: http://www.pf.jcu.cz/stru/katedry/fyzika/prof/Tesar/diplomky/pruvodce _hw/komponenty/zakladni/skrin-zdroj/zdroj-popis.htm http://www.pf.jcu.cz/stru/katedry/fyzika/prof/Tesar/diplomky/pruvodce _hw/komponenty/zakladni/skrin-zdroj/zdroj-popis.htm Vlastní příklady a materiály

11 Ing. Jiří Kalousek OA Ostrava-Poruba


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A11 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen."

Podobné prezentace


Reklamy Google