Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A19 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření květen.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A19 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření květen."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A19 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření květen 2014 Ročník/věková kategorie 1-3. ročník Vyučovací předmět Hardware Klíčová slova Zdroje Anotace Cíl: studenti chápou princip počítačového zdroje Prezentace k výkladu o napájení počítačových komponent.

2 Ing. Jiří Kalousek

3 Počítačový zdroj Počítačový zdroj je elektrické zařízení, které mění střídavé napětí 230V / 50Hz na stejnosměrné napětí, které rozděluje do několika větví (3,3V, 5V a 12V). Počítačový zdroj napájí veškeré komponenty počítače. Napájení může probíhat přímo (např. u HDD) nebo zprostředkovaně přes základní desku (např. paměti RAM).

4 Počítačový zdroj - rozdělení Standart AT procesoru komunikovat s ostatními částmi počítače. Standart ATX SouthBridge

5 Standart AT (advanced technology) Mechanicky spínaný (zdroje vedou spínací kabely s 230V, které pak vypínačem na přední straně skříně spínáme a rozepínáme). Dodávaly napětí 5V a 12V. Konektor základní desky je rozdělen na dva jednořadé konektory P8 a P9 po šesti vodičích. Zdroj AT neumožňuje softwarové zapínání, neboť vypínačem se odpojil zdroj přímo od sítě.

6 Standard ATX (Advanced Technology Extended) Kromě napětí 5V a 12V, začaly dodávat i napětí 3.3V, důležité pro grafické karty osazené ve slotu AGP. Zdroj ATX umožňuje softwarového zapínání a vypínání Možné stavy ATX zdroje: zapnuto se všemi napěťovými okruhy v chodu vypnuto (pouze vypínačem nebo vytažením kabelu ze zásuvky) stand-by s omezeným příkonem pro napětí 5V - označeno jako 5Vsb (slouží k přepnutí do stavu zapnuto).

7 Standard ATX 12V Jedná se v podstatě o rozšíření standardu ATX o 12V Power konektor. Procesory začínající řadou Pentium 4 a z něj odvozených Celeronů, vyžadují zapojení 12V Power konektoru, u Athlonů XP a výše není zapojení tohoto konektoru povinností, je však doručováno.

8 Parametry zdroje Výstupní výkon zdroje - maximální celkový výstupní výkon zdroje (W). Při nedostatečném výkonu dochází k zamrzání počítače, chybám při startům PC a při přetěžování zdroje také dochází ke snižování jeho životnosti a při jeho poškození může dojít k poškození dalších komponent PC (GPU, CPU, RAM,…). Účinnost zdroje - Účinnost je dána poměrem činného výkonu vstupujícího do zdroje a činného výkonu vystupujícího ze zdroje. Rozdíl těchto hodnot jsou ztráty ve zdroji. Počítačové zdroje se s účinností pohybují mezi 70-90%, zbytek energie se ve zdroji přemění v teplo.

9 Parametry zdroje Vstupní střídavé napětí - maximální napětí, které můžeme do zdroje zapojit (230V, 115V) Výstupní stejnosměrná napětí - jednotlivé napěťové větve, včetně max. výstupních proudů (V)

10 Štítek zdroje Power supply for - typ napájecího zdroje (AT, ATX) Output max - výstupní výkon (W) Input - vstupní parametry Output - výstupní parametry zdroje s průběžnou zásuvkou (např. pro monitor) DC output - výstupní stejnosměrné parametry Power switch - síťový vypínač Termal fan control - řízení otáček chladícího ventilátoru

11 Zdroje informací Napájecí zdroje [online][cit. 2014-5-1]. Dostupný z WWW: http://telefon.unas.cz/pc_hw/pc3.htm http://telefon.unas.cz/pc_hw/pc3.htm Vlastní příklady a materiály

12 Ing. Jiří Kalousek OA Ostrava-Poruba


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A19 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření květen."

Podobné prezentace


Reklamy Google