Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A15 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A15 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A15 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014 Ročník/věková kategorie 1-3. ročník Vyučovací předmět Hardware Klíčová slova HDD a SSD Anotace Cíl: studenti zvládají význam, parametry a rozdíly mezi HDD a SSD Prezentace k výkladu o pevných discích

2 Ing. Jiří Kalousek

3 Pevný disk - HDD Slouží ukládání programů a dat

4 Parametry pevného disku Kapacita: množství informací, které lze na pevný disk uložit (GB, TB) Přístupová doba: doba, která je nutná k vystavení čtecích/zapisovacích hlav na sektor (ms) doba vystavení doba čekání Přenosová rychlost: počet bytů, které je možné z disku přenést za jednu sekundu (MB/s) Počet otáček: počet otáček kotoučů pevného disku za jednu minutu (rpm)

5 Parametry pevného disku Kapacita cache paměti: kapacita vyrovnávací cache paměti pevného disku (MB) Velikost: průměr plotny pevného disků (palce) Hustota zápisu kolik informací může být uloženo na určité části plotny (Tracks Per Inch - počet stop na palec) Počet hlav: odpovídá počtu povrchů, na které se provádí záznam

6 Parametry pevného disku Počet sektorů: počet sektorů na každé stopě kapacita jednoho sektoru je standardně 4kB Mechanismus vystavení hlav: mechanismus, pomocí kterého se vystavují čtecí (zapisovací) hlavy na patřičný cylindr pomocí: krokového motorku elektromagnetu

7 Složení pevného disku

8 Rozdělení disku pro ukládání dat plotna: kotouč, na který je nanesena magnetická vrstva stopy (tracks): soustředěné kružnice na plotně cylindr: stopy se stejným číslem na všech površích. sektor (sectors): nejmenší jednotka pro uložení informací (část stopy).

9 SSD (Solid State Drive) „polovodičový disk“, založený na soustavě energeticky nezávislých flash pamětí, které jsou osazeny na desce tištěného spoje.

10 Vlastnosti SSD absence mechanických součástí – nelze je tak snadno mechanicky poškodit jako HDD nevydávají rušivé zvuky ani vibrace. – neobsahují plotnu, která se otáčí menší spotřeba elektrické energie oproti HDD vysokých rychlostí díky velmi nízkým přístupovým dobám (µs)

11 Zdroje informací Jak funguje - harddisk (HDD) [online][cit. 2014-4-1]. Dostupný z WWW: http://www.banan.cz/serialy/Jak-funguje/Jak- funguje-harddisk-HDDhttp://www.banan.cz/serialy/Jak-funguje/Jak- funguje-harddisk-HDD Vlastní příklady a materiály

12 Ing. Jiří Kalousek OA Ostrava-Poruba


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A15 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014."

Podobné prezentace


Reklamy Google