Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace na téma : Harddisk

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Prezentace na téma : Harddisk"— Transkript prezentace:

1 Prezentace na téma : Harddisk
Tvůrce : Mgr. Jan Vavřík Základní škola a městské osmileté gymnázium, Bruntál, Školní 2

2 Harddisk Něco málo úvodem
Pevný disk je ta část počítače, která je určena pro vysokokapacitní ukládání dat. Na rozdíl od ostatních zálohovacích médií umožňuje velice rychlý přístup k požadovaným datům. Data lze libovolně ukládat, přemisťovat a mazat. Pevný disk je neodmyslitelnou součástí PC, načítá se z něj operační systém a bez softwaru, který je na něm uložen by zbytek komponentů nikdy neožil. Je to zdroj „potravy“ pro celé PC. Kapacita Kapacita je údaj, který udává maximální velikost všech dat, která lze na HDD najednou uložit. První HDD měl kapacitu 5MB. Dnes jsou běžné kapacity od 6.4 GB do 320 GB. Přístupová doba Je doba, za kterou je disk schopen dodat požadovaná data PC, tj. od obdržení příkazu po natčení dat. Čím je menší hodnota, tím je přístup k požadovaným datům rychlejší.

3 Diskové plotny Diskové plotny : Data jsou na pevném disku uložena pomocí magnetického záznamu. Disk obsahuje kovové nebo skleněné desky - tzv. plotny pokryté tenkou magneticky měkkou vrstvou. Plotny jsou neohebné (pevný disk), narozdíl od ohebných ploten v disketách - floppy disk. Ploten bývá v dnešních discích často 1 - 3, výjimečně až 5. Disk se otáčí na vřetenu poháněném elektromotorem. Plotny se rychle otáčejí, v běžných starších discích plotny rotují rychlostí ot/min, rychlejší mají pak rychlosti 7 200, a u některých špičkových disků i ot/min. Při ot/min je obvodová rychlost plotny zhruba 30 km/h. Disky v noteboocích mají většinou otáček/min. Otáčky disku společně s hustotou záznamu a rychlostí vystavovacího mechanismu určují celkový výkon disku. Otáčky Jsou dalším sledovaným parametrem, který ale nevypovídá o rychlosti pevného disku, jak by se zdálo. Velmi důležitá je již zmíněná hustota záznamu. V testech se objevily disky s otáčkami 5400 ot./min a vyšší hustotou záznamu – jejich výkon byl srovnatelný s disky 7200 ot./min a menší hustou záznamu. Ideální kombinace tedy je – vysoká hustota záznamu a vysoké otáčky.

4 řádově mikrometrů (10-6m).
Zastaralý krokový motor Hlavy : Čtení a zápis dat na magnetickou vrstvu zajišťuje čtecí a zápisová hlava. Dříve se na čtení používaly magnetodynamické hlavy, nyní se používá krystal měnící vodivost podle magnetového pole. Na jednu plotnu jsou dvě hlavy, protože jsou data z obou stran, strana plotny na které je magnetický záznam se nazývá povrch. Hlava „plave“ na tenké vrstvě vzduchu nad povrchem, ve vzdálenosti řádově mikrometrů (10-6m). Zařízení, které vystavuje čtecí hlavy na správnou pozici nad povrchem se nazývá vystavovací mechanismus. Ve starších discích (viz fotografie) se pro vystavování hlav používá přesný krokový motor. Ten se „odvaluje“ za pomocí ocelového pásku po „patce“, která je spojena s hlavami. V novějších discích se používá rychlejšího lineárního motoru (elektromagnetu), hlavy se vystavují v závislosti na el. proudu, který protéká elektromagnetem s nimi spojeným a uloženým v silném magnetickém poli jiného permanentního magnetu. Z pevných disků se tedy dají demontovat velmi silné a křehké magnety ze slitin gadolinia.

5 Demontovaný starý disk
Organizace dat : Data jsou na povrchu pevném disku organizována do soustředných kružnic zvaných stopy, každá stopa obsahuje pevný anebo proměnný počet sektorů z důvodu efektivnějšího využití povrchu - povrch je většinou rozdělen do několika zón, každá zóna má různý počet sektorů na stopu. Sektor je nejmenší adresovatelnou jednotkou disku, má pevnou délku 4 KB na sektor. Pokud disk obsahuje více povrchů, všechny stopy, které jsou přístupné bez pohybu čtecí hlavičky se nazývají cylinder (válec). Uspořádání stop, povrchů a sektorů se nazývá geometrie disku

6 Pevný disk Princip uložení dat na disku: Stopy jsou kružnice okolo disku. Ty se dělí příčně na sektory. Část jedné jedné stopy v jednom sektoru se nazývá klastr. Soubory jsou uloženy v klastrech. Každá stopa a sektor jsou očíslovány.

7 Malé varování V prostředí, kde máte počítač s pevným diskem, by nemělo být příliš prašno a také by zde nemělo docházet k otřesům. Hlavičky pevného disku, které zajišťují zápis a čtení dat, jsou umístěny v malé výšce nad povrchem magnetické vrstvy. Pokud se tedy pevný disk otřese, může hlavička zavadit o magnetickou vrstvu a poškodit ji. Problém může způsobit také malinké zrnko prachu, které by vniklo do disku.


Stáhnout ppt "Prezentace na téma : Harddisk"

Podobné prezentace


Reklamy Google