Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SOFTWARE, USPOŘÁDÁNÍ DAT V POČÍTAČI I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová Materiál zpracován v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SOFTWARE, USPOŘÁDÁNÍ DAT V POČÍTAČI I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová Materiál zpracován v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 SOFTWARE, USPOŘÁDÁNÍ DAT V POČÍTAČI I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

2 SOFTWARE Programové vybavení počítače Základní rozdělení: 1. Operační systém (např. Windows XP) - základní řídící program (bez něj PC nepracuje) 2. Aplikace - všechny ostatní programy (na kreslení, na psaní, hry, výukové,...)

3 Data ukládáme do pamětí (pevný disk, disketa, CD, DVD, flash disk,...) V počítači jsou programy i data uloženy na pevném disku s označením C Každá paměť má své jméno (A, C, D, E, …) Např. A: bývá většinou disketa C: bývá většinou pevný disk D: E: bývá různé; většinou CD, DVD, ale může být i pevný disk USPOŘÁDÁNÍ DAT V POČÍTAČI

4 SOUBOR x SLOŽKA (ADRESÁŘ) SOUBOR – základní nosič informace (obrázek, dopis, fotografie, …) Název souboru se skládá ze jména a přípony, které jsou odděleny tečkou Př. dopis.docobrázek.jpg jméno přípona Každý soubor má svojí velikost (kB, MB)

5 HLAVNÍ SKUPINY SOUBORŮ Spustitelné soubory (naprogramované) Pomocné soubory (programy je potřebují ke své práci) Datové soubory - dokumenty (jsou vytvořeny uživatelem pomocí programů) My při práci používáme programy (spustitelné a pomocné soubory) a to, co vytvoříme je DOKUMENT.

6 Zdroje :


Stáhnout ppt "SOFTWARE, USPOŘÁDÁNÍ DAT V POČÍTAČI I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová Materiál zpracován v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google