Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství I. Miroslav Krejčů.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství I. Miroslav Krejčů."— Transkript prezentace:

1 1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství I. Miroslav Krejčů

2 2 Je zájmovým sdružením právnických osob podnikajících v teplárenství a bylo založeno v roce 1991 se záměrem podpořit podnikání v oblasti dálkového zásobování tepelnou energií. Jeho členy jsou  výrobci a distributoři tepla,  výrobci a dodavatelé technologií pro teplárenství,  vysoké školy, projektové a jiné organizace se vztahem k dálkovému zásobování teplem. Sdružení má aktuálně 100 členů.

3 3 Teplárenství v ČR  roční spotřeba tepla v ČR činí cca 380 PJ  ze zdrojů CZT je dodáváno cca 210 PJ  z ostatních zdrojů pak cca 170 PJ  dálkově je teplem zásobováno 1,6 mil. bytů  členové TS ČR zajišťují tepelnou pohodu a teplou vodu pro cca 1,2 miliónu domácností u nás.

4 4 Vedle největších měst dodávají členové Sdružení teplo i v desítkách dalších měst a obcí v ČR. Mapa lokalit vytápěných členy Teplárenského sdružení ČR

5 5 Ekologická daňová reforma zhodnocení I. etapy  Směrnice 2003/96/ES stanovuje minimální sazby daně pro elektřinu a paliva (plynná a pevná).  V českých zákonech bylo využito minima výjimek ze zdanění pro výrobu elektřiny a tepla v kombinované výrobě.  Nebyla využita možnost zdanění pro obchodní a neobchodní účely.  Nebyla využita možnost osvobození zdrojů spadajících pod NAP od daně (což Směrnice EU umožňuje).  Příprava I. etapy byla zahájena pozdě, neumožnila výtopenským zdrojům realizovat opatření, aby dopad reformy do cen tepla byl minimalizován (např. realizace KVET).

6 6 Ekologické zákony I. Obecné problémy:  Nejednotnost termínů podání přiznání a jednotné definování pojmů společných pro zákon o DPH a zákony o dani ze zemního plynu, elektřiny a pevných paliv. Rozdíly v pojmech a termínech jsou zavádějící a problematické.  Ani jedna z částí zákonů neukládá dodavateli povinnost dodat plyn, pevné palivo či elektřinu bez daně nebo osvobozené od daně, pokud mu konečný spotřebitel předložil povolení k nabytí osvobozeného produktu nebo mu bylo odběratelem předloženo povolení k nabytí bez daně. Tím se odběratel dostává do nerovnoprávného postavení, pokud dodavatel vyhodnocuje situaci jinak (z nějakých důvodů nechce uznat předložené povolení).

7 7 Ekologické zákony II. Zákon o dani ze zemního plynu a některých dalších plynů:  Osvobozen je plyn pro výrobu tepla v domácnostech a v domovních kotelnách (ne v blokových kotelnách). Je-li technicky zcela stejné zařízení jinak umístěno – jednou v domě, jednou mimo dům – je spotřeba paliva jednou osvobozena a jednou nikoliv.  Osvobozeno je palivo pro KVET pokud je teplo z KVET dodáváno domácnostem. Od daně by měla být osvobozena všechna paliva pro výrobu v KVET. Zdanění paliv pro KVET přitom Směrnice nevyžaduje a umožňuje jejich osvobození od daně. Zákon o dani z pevných paliv: osvobozeno je palivo pro KVET pokud je teplo z KVET dodáváno domácnostem (ne výtopenské zdroje). Zákon o dani z elektřiny: není osvobozena elektřina z KVET.

8 8 Ekologické zákony III. Výsledek EDR:  Zdražování paliv a energií vede ke spalování všeho co hoří, především v domácnostech na vesnicích. Výsledkem je nulový či dokonce opačný ekologický efekt (ovzduší na venkově je mnohde horší než ve městech i než-li bylo).  U dálkového zásobování teplem dochází ke zdražení tepla umocněnému zvýšením sazby DPH a ohrožovanému nutností nákupu emisních povolenek.  Jeden z nejvíce ekologických způsobů využívání primárních zdrojů energie je silně ohrožen.  Obecně pak nárůstem cen energií a paliv z titulu ekologických daní (a ve vazbě na další důvody růstu cen paliv a energií) je snižována konkurenceschopnost české ekonomiky a potencionálně zvyšována nezaměstnanost.

9 9 “Přijatelnou tepelnou pohodu za přiměřenou cenu, při zachování rovnováhy v přírodě”. Teplárenské sdružení České republiky Masarykovo náměstí 1544, 530 02 Pardubice telefon: +420 466 414 440 fax: +420 466 412 737 e-mail: tscr@tscr.cz www:tscr.cztscr@tscr.cz TEPLÁRENSKÉ SDRUŽENÍ České republiky


Stáhnout ppt "1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství I. Miroslav Krejčů."

Podobné prezentace


Reklamy Google