Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ohraničování textu ve Wordu 2010 Pomocí kláves Pomocí myši.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ohraničování textu ve Wordu 2010 Pomocí kláves Pomocí myši."— Transkript prezentace:

1 Ohraničování textu ve Wordu 2010 Pomocí kláves Pomocí myši

2 Informační technologie / Zpracování a využití informací Název: Ohraničení slova, věty, řádku textu pomocí kláves v porovnání s ohraničením pomocí myši. (textový editor Word 2010) Klíčová slova : Kurzorová šipka, klávesy HOME, SHIFT, CTRL+ Z Věková skupina : 3.ročník Datum ověření: 6.2.2012 Autor : Mgr. Eva Marková

3 Anotace : Žák se pracuje s textovým editorem Word 2010. Procvičuje ohraničování textu pomocí kláves a myši. Oba způsoby práce porovnává a hodnotí jejich přesnost a rychlost. Pracuje s klávesovou zkratkou.

4 Ohraničení textu pomocí kláves - krok první. Spusť textový editor Word 2010 bez použití myši. Do otevřeného okna napiš libovolný text. Dbej na to, aby text byl napsán na jeden řádek a byl bez chyb.

5 Ohraničení textu pomocí kláves - krok druhý. Pozoruj umístění kurzoru. Pomocí klávesy „HOME“ přesuň kurzor na začátek věty. Zmáčkni klávesu “SHIFT“ a pomocí kurzorové šipky ohranič celý text - řádek.

6 Nejčastější chyby: Nepodařilo se ti ohraničit celý text? Nevadí. Zkus to znovu. Ohraničila se ti pouze část textu? Nevadí. Opět podrž klávesu SHIFT a dokonči ohraničení celého textu kurzorovými šipkami. Přesunula se ti písmenka, část slova? Nevadí. Zkratka CTRL+Z vše vrátí do původního stavu.

7 Ohraničení textu pomocí kláves – větší rozsah. Napiš delší text. Klávesou „HOME“ přesuň kurzor na začátek textu. Kurzorovou šipkou se přesuň na začátek textu. Ohranič text způsobem, který už znáš.

8 Ohraničení slova či řádku pomocí myši - krok první. Chceš-li ohraničit pouze jedno slovo, postav kurzor myši na slovo, klikni 2 x rychle za sebou. Ohraničené slovo zmodrá. Chceš-li ohraničit celý řádek, přesuň kurzor myši na začátek řádku. Kurzorová šipka se překlopí,klikni 1x. Ohraničený řádek se zvýrazní.

9 Ohraničení více řádků pomocí myši - krok druhý (odstavec). Chceš-li ohraničit více řádků (odstavec), přesuň kurzor myšky na střed textu. Poté 3x klikni myší… ohraničí se více řádků. Je to jeden odstavec. Označený text opět zmodrá (zvýrazní se).

10 Samostatná práce Vyzkoušej si oba způsoby ohraničení slova, řádku, věty i celého textu. Porovnej oba způsoby práce. Řekni spolužákům, který z obou způsobů ti vyhovuje více a PROČ? Myslíš, že lze ohraničit také jedno písmeno?

11 Zdroje : psaný text je tvořen a upravován ve Smart Notebooku 10.8 „obrazy z textového editoru“ jsou tvořeny digitalizací (panel nástrojů ve Smart Notebooku 10.8)


Stáhnout ppt "Ohraničování textu ve Wordu 2010 Pomocí kláves Pomocí myši."

Podobné prezentace


Reklamy Google