Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bc. Zdeňka Soprová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bc. Zdeňka Soprová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bc. Zdeňka Soprová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 17Číslo DUM19 Předmět Mechanika 1. r. - Statika Tematický okruh Jednoduché mechanizmy Název materiálu Kladky Autor Ing. Bc. Zdeňka Soprová Datum tvorby 05.03.2013Ročník I. Anotace Žáci se seznámí s termínem kladka, s druhy kladek a naučí se určit velikost sil. Učební materiál je určen pro I. ročník technických škol. Metodický pokyn Učitel látku promítá na tabuli a provádí výklad.

2 Kladky Kladka - jednoduchý stroj založený na principu páky Rozdělení:  Pevná kladka – slouží ke změně směru působící síly  Volná kladka - umožňuje zvedat tělesa poloviční silou, než je tíha tělesa Spojením volné a pevné nebo několika volných a pevných kladek vzniká kladkostroj

3 1. Pevná kladka G R F FAFA Z 0 Podmínky rovnováhy ΣF x =0, ΣF y =0 F A -G - F =0 ΣM A =0 F.R-G.R=0 Tažná síla: F=G=m.g Namáhání závěsu: F A =G+F=2.G=2.m.g Tažná síla F se u pevné klady rovná tíze břemene G.

4 2. Volná kladka G R F FZFZ Z 0 Podmínky rovnováhy ΣF x =0, ΣF y =0 F z + F – G =0 ΣM A =0 F.R-F z.R=0 Tažná síla: F=F z F+F-G=0 2F-G=0 F=G/2=m.g/2 Tažná síla F je u volné kladky poloviční než u kladky pevné Namáhání závěsu Z: F z =F=G/2=m.g/2


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bc. Zdeňka Soprová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje."

Podobné prezentace


Reklamy Google