Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_191.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_191."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_191

2 Jméno autora:Mgr. Bartošíková Hana Třída/ročník:3. (7.) Datum vytvoření: Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Tematická oblast: Přírodní látky Předmět: Chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Reakce monosacharidů Klíčová slova: Oxidačně-redukční reakce, esterifikace, glykosidy, kvašení Druh učebního materiálu:prezentace

3 S ACHARIDY – 6. ČÁST Přírodní látky

4 C HEMICKÉ VLASTNOSTI MONOSACHARIDŮ Jsou určeny karbonylovými a hydroxylovými funkčními skupinami Monosacharidy si zachovávají vlastnosti karbonylových sloučenin (např. redukují Fehlingovo činidlo), ale díky poloacetalové struktuře některé reakce typické pro aldehydy (např. s Schiffovým činidlem) neprobíhají Poloacetalový hydroxyl je v porovnání s ostatními hydroxyly mnohem reaktivnější

5 R EAKCE MONOSACHARIDŮ 1. Reakce na karbonylové skupině Oxidace Redukce Reakce s hydroxylaminem 2. Reakce na hydroxyskupinách vznik glykosidů Esterifikace 3. Alkoholové kvašení

6 O XIDACE D- glukosa K. glukonová k. glukuronová k. glukarová Br 2 HNO 3 Oxidací pomocí bromové vody vznikají aldonové kyseliny, oxidací kyselinou dusičnou aldarové kyseliny

7 R EDUKCE D- glukosa D- glucitol (D-sorbit) - sladidlo pro diabetiky Monosacharidy se redukují na cukerné alkoholy (alkoholické cukry) - alditoly

8 R EAKCE S HYDROXYLAMINEM D- glukosaOxim D- glukosy NH 2 OH + I 2 -H 2 O Reakcí s hydroxylaminem vznikají oximy.

9 E STERIFIKACE Významná zejména esterifikace kyselinou fosforečnou Vznikají významné metabolické meziprodukty (např. glukosa-6-fosfát)

10 V ZNIK GLYKOSIDŮ Reakcí s alkoholem vznikají glykosidy (O- glykosidy) – významné zejména při vzniku oligo a polysacharidů Významné jsou také N-glykosidy (výskyt v DNA, RNA, ATP…) Methyl-  -D-glukosid D-glukosa

11 A LKOHOLOVÉ KVAŠENÍ Přeměna vlivem mikroorganismů (kvasinek) Zjednodušená rovnice: C 6 H 12 O 6  2C 2 H 5 OH + 2 CO 2 Působením jiných mikroorganismů vznikají jiné produkty (např. při mléčném kvašení kyselina mléčná)

12 P OUŽITÉ ZDROJE Středoškolské učebnice chemie: MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia: 3. díl. 1. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc s. r. o., ISBN RŮŽIČKOVÁ, Květoslava a Bohumír KOTLÍK. Chemie II. v kostce. 3. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, ISBN Vzorce byly vytvořeny v programu ChemSketch


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_191."

Podobné prezentace


Reklamy Google