Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Čínské zelí Má světle zelenou barvu Je to odrůda Brasica napus odrůda chinensi dvouděložná rostlina z čeledi Brukovitých pěstována jako listová zelenina.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Čínské zelí Má světle zelenou barvu Je to odrůda Brasica napus odrůda chinensi dvouděložná rostlina z čeledi Brukovitých pěstována jako listová zelenina."— Transkript prezentace:

1 Čínské zelí Má světle zelenou barvu Je to odrůda Brasica napus odrůda chinensi dvouděložná rostlina z čeledi Brukovitých pěstována jako listová zelenina. Čínské zelí má vzpřímenou listovou růžici. Řapík a žilnatina listu jsou zmohutnělé.

2 Způsoby jak připravit čínské zelí Způsoby: Čínské zelí můžeme připravit mnoha způsoby jedním z nich je tradiční salát který je velice jednoduchý na přípravu. Pokyny: Nejprve si připravíme vhodný nálev potom zelí opereme pod tekoucí vodou a nakrájíme potom vložíme do nálevu a podáváme.

3 Sázení Sázení: Je z jara sází se 5 cm pod zem. Na konci června se sklízí.

4 Proč jíst čínské zelí Čínské zelí vedle vitamínů (např. 20 až 80mg% vitamínu C) obsahuje více bílkovin (např. aminokyselinu lysin, uplatňující se při závěrečných fázích metabolismu bílkovin, při tvorbě močoviny v těle) a méně cukru. Pro krátký čas, kdy se čínské zelí u nás pěstuje, není po ruce dostatek předpisů na jejich kuchyňskou úpravu.

5 Pěstování Pěstování není nijak složité. Zvládne každý zahradník. Není potřeba žádný skleník. Stačí jen zasadit a zalévat. Doporučuji ochranu před ptactvem.

6 Historie čínského zelí Pravé čínské zelí, brukev čínskou (Brassica chinensis) asi zatím sotva kdo ochutnal. Není divu. Do Evropy přišlo ve 20.letech 20.století a v ČR bylo zatím pěstováno pokusně ve Výzkumném šlechtitelském ústavu zelinářském v Olomouci.

7 Závěr Čínské zelí je velmi chutné a doporučuji vyzkoušet. Zahradníci si ho mohou vypěstovat.


Stáhnout ppt "Čínské zelí Má světle zelenou barvu Je to odrůda Brasica napus odrůda chinensi dvouděložná rostlina z čeledi Brukovitých pěstována jako listová zelenina."

Podobné prezentace


Reklamy Google