Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Zel.2.19 Kedluben Vytvořeno:26. 11. 2013 Ověřeno: 18. 12. 2013 Třída:MZ2 Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Zel.2.19 Kedluben Vytvořeno:26. 11. 2013 Ověřeno: 18. 12. 2013 Třída:MZ2

2 Polní pěstování zeleniny Vzdělávací oblast : Odborné vzdělávání Předmět: Polní pěstování zeleniny Ročník: 2 Autor: Tůmová Jana Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: Dataprojektor, notebook s připojením na internet Klíčová slova: Zelenina, košťáloviny, zelí Anotace: Materiál je určen pro výuku předmětu zelinářství. Vzdělávací oblast : Odborné vzdělávání Předmět: Polní pěstování zeleniny Ročník: 2 Autor: Tůmová Jana Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: Dataprojektor, notebook s připojením na internet Klíčová slova: Zelenina, košťáloviny, zelí Anotace: Materiál je určen pro výuku předmětu zelinářství.

3 Kedluben Brassica oleracea var. gongylodes  Vytváří v 1. roce na spodní části stonku bulvu různé velikosti, tvaru a barvy.  Listy umístěny spirálovitě, s dlouhými řapíky, tvar oválný až zašpičatělý.  Ve 2. roce dosahuje výšky až 1m.

4  Jednotlivé odrůdy se od sebe odlišují barvou – zelená, fialová až modrá.  Podle délky vegetační doby rozdělujeme : * rané a k rychlení – „Libochovická bílá raná“ * pozdní – „Gigant“, „Kozmanova modrá“  Velmi oblíbená zelenina.  Vhodná k rychlení pro svou krátkou vegetační dobu. Význam, použití

5 Nároky na prostředí  Zelenina I. trati, k základnímu hnojení rozleželý chlévský hnůj nebo kvalitní kompost.  Vyžaduje půdy vlhčí, záhřevné, humózní. Předpěstování sadby, výsadba, přímý výsev  Pro rychlení a rané polní pěstování používáme předpěstovanou sadbu.  Rané odrůdy vyséváme koncem února do konce března do truhlíků ve sklenících, ve fázi děložních lístků přepichujeme. Výsadbu na stanoviště od dubna., spon 25 x 25cm.  Pro pozdější termíny sklizně vyséváme řídce, přímo na stanoviště (letní a pozdní kedlubny), řádky od sebe 20-30cm, v řádku 20-40cm.

6 Ošetřování v době růstu  Pravidelná zálivka po celou dobu vegetace, přísušek - kedlubny dřevnatí a špatně rostou, při následném zalití – praskání bulev.  Další ošetření stejné jako u ostatních košťálovin. Sklizeň, expedice.  Rané - probírkou od konce května.  Rostliny odřízneme těsně pod bulvou, na bulvě ponecháme několik mladších listů.  Pozdní – jednorázově – pro skladování se odlisťují.  Rané a polorané se neskladují.

7 Opakování U kedlubny sklízíme bulvu. Odrůdy : rané a k rychlení - bílé pozdní – bílé, modré Doba výsevu se řídí termínem sklizně: * rané od konce února do konce března - skleník * letní (květen) a pozdní (I.pol. června) výsev přímo na stanoviště Sklizeň: rané – probírkou, pozdní – jednorázově.

8 Použité zdroje MELICHAR, Miroslav. JOSEF POKORNÝ. Zelinářství. Praha: Statní zemědělské nakladatelství, 1990. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání ve všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (foto, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google