Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vývoj a funkce základních desek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vývoj a funkce základních desek."— Transkript prezentace:

1 Vývoj a funkce základních desek.

2

3 Co je základní deska Základní deska je nejdůležitější komponent v počítači, jedná se o desku několika vrstev plošných spojů, které umožňují komunikaci všech zařízení v počítači. Postupem času se funkce základní desky rozšiřovala v tom, že sama začínala obsahovat některé součástky počítače, které se dříve musely zapojovat zvlášť. např : Integrovaná zvuková ,grafická či síťová karta. Základní deska umožňuje zapojení procesoru, operační paměti. Další komponenty např. rozšiřující karty, pevné disky a mechaniky se připojují pomocí rozšiřujících slotů nebo kabelů, které se napojují do příslušných konektorů. Na základní desce je dále umístěna energeticky nezávislá paměť ROM, ve které je uložen systém BIOS, který slouží k oživení počítače hned po spuštění.

4 Dělení základních desek
Osobní počítače Notebooky Pro servery

5 Dělení základních desek podle podporovaných procesorů
Dělí se především podle podporovaných procesorů. Z historického hlediska to byly především desky, jenž podporovaly procesory 8088, 80286, a Příchod procesoru Pentium společnosti Intel s sebou přinesl odlišnosti v procesorech různých firem a tak se také základní desky začaly dělit. Dnes především rozeznáváme dvě větve, jedna podporující procesory Intel a druhá AMD.

6 Patice SOCKET 7 - Pro Pentium, dnes využívá jen AMD a VIA. Socket 7 byl na deskách se 66 Mhz sběrnicí, pak u deskek se 100 Mhz označen Super7. Procesory pro tyto patice mají 321 nožiček. SOCKET 8 - Pro Pentium PRO DCPGA – Dual Cavity Pin Grid Array . Zajímavé je, že je vidět oddělení procesoru a cache. SLOT 1 – 1. procesor, který jej využíval, byl Pentium II SECC Single Edge Contact Cardrige. Druhý byl Celeron formátu SEPP Single Edge Processor Package. SLOT 2 - Využíván pro serverové PII a III, takže PII XEON a PIII XEON ve formátu SECC. Je skoro stejný jako Slot 1. SOCKET 370 -Socket 370 podobný Socketu 7, ale má více kontaktů Socket 7 = 321, Socket 370 = 370. Do Socketu 370 lze nainstalovat Celeron PPGA Plastic Pin Grid Array. Protože SLOT 1 a SOCKET 370 jsou podobné, lze koupit redukci umožňující Slotu 1 použít procesory PPGA, FCPGA Socketu 370. Procesory Socket 370 jsou levnější pro Slot 1 a redukce. SLOT A - Po vyčerpání Socketu 7 se AMD rozhodla pro vlastní patici, nekompatibilní s intel standardy. Athlon využíl patici jako 1. je podobná Slotu 1, ale je připojená ke sběrnici Alpha EV6.

7 Sockety Socket 462 (Socket A, AMD Athlon, Duron, výběhový)
Socket 478 (Intel Pentium III, Pentium 4 (Northwood), Celeron Pentium 4, výběhový) Socket 479 (Intel, původně pro mobily, výběhový) Socket 604 (Intel pro servery, výběhový) Socket 754 (AMD, výběhový) Socket 771 (Intel pro servery) Socket 775 (Intel) Socket 939 (AMD, výběhový) Socket 940 (AMD pro servery, výběhový) Socket AM2 (AMD) Socket F (AMD pro servery)

8 BIOS BIOS - Basic Input Ouput Systém - Základní vstupně výstupní systém. Je to základní souhrn instrukcí a funkcí nutných pro spuštění počítače. BIOS propojuje hardware se softwarem. Je tvořen sadou ovladačů základních komponent v systému. BIOS sděluje informace o hardwaru, který je v počítači operačnímu systému a nařizuje jak bez potíží s ním má pracovat. Po zapnutí provádí BIOS základní kroky: Nastaví konfiguraci počítače z CMOS paměti, provede autonomní test počítače, inicializaci komponentů, nakonec spouští operační systém.

9 AT a ATX Jedná se o standard, který určuje, jak se mají vyrábět nejen základní desky, ale také pc skříně a zdroje napájení. Odlišností mezi AT a ATX je celá řada : K napájení základních desek AT bylo zapotřebí dvou 6 kontaktových konektorů, které do desky přiváděly napětí 5 a 12 voltů. Do desek standardu ATX přiváděl napětí jeden konektor, a to, nejen 5 a 12 V, ale i 3.3 V. Další rozdíl můžeme shledat v tom, že konektory, které mají být vyvedené na zadním panelu skříně, jsou v provedení ATX přímo na okraji desky, Konektory desek AT musely být propojeny se zadní stěnou skříně datovými kabely. Jedná se především o sériové a paralelní porty. AT zdroje byly zapínány a vypínány síťovým vypínačem na počítači. ATX zdroje se zapínají a vypínají přímo z desky, toto umožňuje například softwarové vypnutí počítače.

10 Chipset Nejdůležitější integrované obvody jsou zabudovány v čipu, který se označuje jako chipset. Fyzicky může být tento čip buď jenom jeden a nebo dva označují se northbridge a southbridge. Chipset je určující pro to jaký procesor a operační paměť je možné k základní desce připojit. Největší výrobci čipů jsou: NVIDIA, AMD, VIA, SiS a Intel.

11 Northbridge - systémový řadič
Severní most zajišťuje komunikaci mezi CPU, pamětí RAM, AGP portem nebo PCI Express sběrnicí a také zajišťuje spojení se Southbridge. Některé severní mosty obsahují integrované grafické karty. Protože různé procesory a paměti vyžadují rozdílnou signalizaci, pracuje severní most pouze s jedním nebo se dvěma typy procesorů a zpravidla pouze s jedním typem paměti RAM. Existují čipsety, které podporují dva druhy paměti RAM, které jsou dostupné při přechodu na nový standard. Severní most hraje důležitou roli v tom jak mohou být počítače taktovány.

12 Southbridge - vstupně/výstupní řadič
Southbridge má v počítači na starosti obsluhu pomalejších zařízení. Je obvykle schopen spolupracovat s několika různými northbridge, avšak oba čipy musí být pro vzájemnou kompatibilitu navrženy. Průmyslový standard pro komunikaci mezi northbridge a southbridge neexistuje. Pro komunikaci mezi northbridge a southbridge využívána PCI sběrnice, protože však toto řešení vytvářelo z hlediska výkonu úzké místo, většina současných čipsetů využívá pro vzájemnou komunikaci vlastní proprietární rozhraní s vyšším výkonem.

13 Sběrnice Sběrnice - bus je skupina signálových vodičů, kterou lze rozdělit na skupiny řídících, adresových a datových vodičů v případě paralelní sběrnice. Nebo sdílení dat a řízení na společném vodiči u sériových sběrnic. Sběrnice má za účel zajistit přenos dat a řídících povelů mezi dvěma a více elektronickými zařízeními. Přenos dat na sběrnici se řídí stanoveným protokolem. synchronní sběrnice pracuje synchronně s procesorem počítače. Platnost údajů na sběrnici jednoznačně určuje hodinový signál. Tímto způsobem dnes pracuje převážná většina všech sběrnic. pseudosynchronní sběrnice dovoluje zpozdit přenos údajů o určitý počet hodinových period. multimaster sběrnice dovoluje busmastering, jde o sběrnici, jenž může být řízena několika zařízeními, nejen procesorem. lokální sběrnice náročné operace s daty realizují rychlou systémovou sběrnicí. Tato systémová sběrnice se prodlouží a umožní se tak přístup na ni i ze zásuvných modulů dalších zařízení.

14 ISA - Industry Standard Architecture U počítačů XT se používala sběrnice s osmi datovými a dvaceti adresovými vodiči. Pro počítače AT vyvinulo IBM sběrnici ISA. Pro tuto sběrnici je charakteristické, že spojuje procesor s diskem, grafickou kartou a ostatními vnějšími zařízeními. LPC - Low Pin Count poskytuje spojení se Super I/O a BIOS ROM (flash). Super I/O poskytuje připojení pro klávesnici, myš, paralelní port, seriový a infračevený port DMA kanál dovoluje ISA nebo LPC zařízením přímý přístup do hlavní paměti bez pomoci procesoru. RS485 průmyslová sběrnice, proudová smyčka, do prostor s vysokým elektromagnetickým rušením FireWire - sériová polyfunkční sběrnice, široké použití, 50 MB/s I²C - Inter-Integrated Circuitje multi-masterová počítačová sériová sběrnice vyvinutá firmou Philips, která je používána k připojování nízkorychlostních periferií k základní desce, vestavěnému systému nebo mobilnímu telefonu.

15 Některé další porty Paralelní port bývá označován jako LPT1 a slouží např. pro připojení tiskárny, ZIP disku, propojení dvou počítačů. Informace jsou přes paralelní port přenášeny paralelně, tzn. že je vždy zároveň přenášena určitá sada bitů. 2 sériové porty bývají označovány jako COM1, COM2 a slouží pro připojení počítačové myši, tiskárny, propojení dvou počítačů. U sériového portu jsou informace přenášeny sériově, tj. jednotlivé bity jsou posílány jednotlivě za sebou. 1 game port: slouží k připojení křížového ovladače pro hry (joystick)

16 USB USB - univerzální sériová sběrnice. Společně ji navrhly společnosti Intel, Compaq, IBM, Microsoft, NEC, Digital Equipment a Northern Telecom v roce 1995 přenosová rychlost 1,5 Mb/s nebo 12 Mb/s až 127 připojitelných zařízení připojování zařízení za chodu automatická instalace zařízení Plug and Play hvězdicová topologie sběrnice maximální délka kabelu mezi dvěma zařízeními 5 metrů distribuce napájení pro zařízení jako myš či klávesnice

17 Paměťové sloty - moduly
SIMM - Single Inline Memory Module 72pin, 30pin DIMM - Dual Inline Memory Module 3,3V a 5V Jde o dva moduly SIMM integrované na jedné desce. Důvodem je obsazení celé šířky sběrnice. SDR - Single Data Rate starší typ pamětí typu DIMM 3,3, nebo 5 V 168 pinů, kapacity od 32 MB do 512 MB, rychlost od 66 MHz do 133 MHz, dva zářezy jako pojistka. DDR - Double Data Rate novější typ pamětí typu SDR, 3,3 V, 184pinů, jiné umístění zářezů, místo dvou jen jeden. Kapacity od 128 do 2048 MB. Vylepšení je v tom, že přenáší data na náběžné i koncové hraně taktovacího impulsu. DDR2 - Podobné jako DDR, ale mají vyšší frekvence. V současné době standardem. Nevýhodou DDR2 jsou vyšší cas latence, než u DDR. DDR3 - Momentálně absolutně nové paměti, kvůli vysoké ceně a malé podpoře u výrobců základních desek zatím nerozšířené.

18 DIP 16-pin SIPP SIMM 30-pin SIMM 72-pin DIMM DDR DIMM

19 AGP AGP grafické kartě umožní zabrat prostor v pracovní paměti na základní desce a oddělenou sběrnicí dopraví data na této přímé cestě co nejrychleji. Je nahrazováno PCI-Expres. AGP se používá pro přímé spojení mezi pracovní pamětí (RAM) a čipem urychlovače na grafické kartě. Místo paměti na kartě může grafický akcelerátor používat RAM počítače. AGP 1x - takt sběrnice 66MHz a datová rychlost 264 MB/s. AGP 2x - náběžná hrana hodinového signálu s 66 MHz i sestupná, přenosová rychlost 528 MB/s. Data se přenášejí postupným vedením - pipeline. AGP 4x - může odstranit úzký profil při přístupu do paměti. Zvýšení taktu sběrnice z 66MHz na 100 MHz. Dosáhne maxima 1070 MB/s. AGP 8x - dosahuje přenosové rychlosti 2100 MB/s.

20 PCI PCI - Peripheral Component Interconnect je sběrnice pro připojení periferií k základní desce, není omezená na platformu pc. Používá paralelní přenos dat 32 či 64 bitů a je orientovaná na přenos zpráv místo přímé komunikace. Od zbytku systému je oddělena pomocí PCI mostů, které zprostředkovávají komunikaci s připojenými kartami. V jednom počítači je i více nezávislých PCI sběrnic. Sběrnice PCI je běžná v dnešních počítačích, kde jako rozšiřující sběrnice nahradila sběrnici ISA a VESA. Nízká propustnost PCI sběrnice vedla k vytvoření AGP určeného pro grafické karty, který je rychlejší, než PCI. PCI a AGP byly dlouhou dobu součástí většiny vyráběných základních desek pro PC. V současné době jsou PCI i AGP nahrazovány PCI Express, která používá sériový přenos. Specifikace PCI se zabývá fyzickými rozměry sběrnice včetně rozestupu vodičů, elektrickými charakteristikami, časováním sběrnice a protokoly. Tyto specifikace lze zakoupit od konzorcia PCI Special.

21 PCI-X PCI-X - Peripheral Component Interconnect Extended je počítačová sběrnice a standard pro rozšiřující karty. Byla navržena, aby nahradila sběrnici PCI. K tomu ale nedošlo. V běžných PC se nadále používá PCI a PCI-X se vyskytuje jenom na základních deskách pro servery a pracovní stanice. Jedná se o rychlejší verzi PCI, která běží na dvojnásobné rychlosti jde o teoretickou maximální rychlost, které jsou dané sběrnice schopny dosáhnout. PCI-X byla vyvinuta společně firmami IBM, HP, a Compaq.

22 PCI-Express Sběrnice PCI-Express je nová implementace PCI sběrnice. Používá existující programovací návrhy a komunikační standardy. Je založena na mnohem rychlejší sériové komunikaci. PCI-Express je navržena jen pro použití jako lokální sběrnice. Protože je založena na původním PCI systému, rozšiřující karty a systémy mohou být převedeny na PCI-Express pouze změnou fyzické vrstvy, původní systém může být restartován s podporou PCI-Express a nic nepozná. Díky vyšší rychlosti sběrnice nahrazuje většinu interních sběrnic včetně AGP a PCI.

23 Rozhraní pevných disků
Rozhraní pevných disků jsou zařízení, která zprostředkovávají komunikaci mezi pevným diskem a ostatními částmi počítače. Rozhraní pevného disku určuje způsob komunikace a tím typ disku, který je možné k němu připojit.

24 Rozhraní ST506 ST506 bylo vyrobeno firmou Shutgart Technologies. Jde o první více používané rozhraní pevných disků pro PC. Pevné disky pracující s tímto rozhraním posílají kompletně modulovaný signál včetně synchronizačních impulsů, které je nutné potom oddělit od datových bitů. Toto rozhraní bylo určeno pro 5 mil. impulsů za sekundu. Při kódování MFM -Modified Frequency Modulation 5 Mb/s a u 2,7 RLL - Run Length Limited 7,5 Mb/s. Toto rozhraní dokázalo pracovat s disky, které měly maximálně 16 hlav, a bylo možné k němu připojit maximálně dva disky. ST506 nebylo konstruováno pro připojování jiných zařízení než pevných disků. Rozhraní bylo náchylné na rušení a vyžadovalo kratší a kvalitní kabeláž. Bylo s disky spojeno dvěma kabely. 20 žilový samostatný kabel pro přenos dat a 34 žilový společný kabel pro přenos řídících informací Informace o tom, který disk je první a který disk druhý, byla nastavena pomocí propojek na rozhraní ST506

25 Rozhraní ESDI ESDI - Enhanced Small Device Interface vzniká začátkem 80. let jako snaha o standardní rozhraní pro připojovaní periferií, které by nahradilo rozhraní ST506. Jedná se o výrazně zlepšené rozhraní ST506, u kterého jsou data přenášena sériově a řídící informace paralelně. Podpora disků, které mohou mít až 256 hlav . Dovoluje podstatně vyšší přenosovou rychlost dat až 24 Mb/s. Disková jednotka může zasílat informace o své konfiguraci a je možné programově zjistit informace o geometrii pevného disku. Dekódování informací je prováděno přímo na desce pevného disku, což snižuje náchylnost na rušení a dovoluje použití delších propojovacích kabelů. Dovoluje připojit i jiná zařízení, než jsou pevné disky. Rozhraní ESDI zachovává stejnou kabeláž jako rozhraní ST506 a dovoluje také připojit maximálně dvě zařízení.

26 Rozhraní IDE IDE - Integrated Device Electrocnics navrženo v roce 1986 firmami Western Digital a Compaq. Hlavní řídící jednotka byla umístěna přímo na disk a vlastní rozhraní slouží jako prostředník mezi diskem a sběrnicí. Díky tomu je možné umístit na jednu stopu víc sektorů Hranice přenosové rychlosti je 8MB/s. Reálné rozmezí 700kB/s kB/s. Disky IDE se zapojují jedním 40 žilovým kabelem. IDE jako ESDI dovoluje programově zjistit informace o geometrii disků a lze připojit maximálně dva pevné disky. Každý z disků má řídící jednotku umístěnu u sebe. Je nutné v případě zapojení dvou disků tyto disky nastavit pomocí jumperu jeden na master a druhý slave. OS se zavede z masteru. Připojení jiných zařízení než pevných disků není podporováno. IDE bývá integrováno na jedné desce společně s I/O porty. Při komunikaci s diskem má IDE omezení, 4 bity pro adresaci povrchu disku -maximálně 16 povrchů, 10 bitů pro adresaci cylindru - maximálně 1024 cylindrů, 6 bitů pro adresaci sektoru - maximálně 64 sektorů.Při zápisu 512 B do jednoho sektoru je takto kapacita omezena na 512 MB .

27 Rozhraní EIDE EIDE - Enhanced Integrated Device Eelectronics navrženo firmou Western Digital. Vychází z IDE. Dovoluje zapojení až čtyř zařízení i jiných než pevné disky. Používá adresování LBA - Linear Block Address - eliminuje omezení kapacity disku 512 MB. Při LBA je rezervováno,4 bity pro povrch max 16 povrchů, 16 bitů pro cylindr max cylindrů, 8 bitů pro sektor max 256 sektorů. Při 512B na sektor je maximální velikost disku 128 GB. Vyšší přenosová rychlost a může komunikovat pomocí režimu PIO - Processor Input Output či DMA - Direct Memory Access. Na každý kanál je možné připojit max dvě zařízení 40 žilovým kabelem shodným s kabelem IDE. Na obou kanálech je u jednotlivých zařízení nutné nastavit propojky master/slave/single. Nastavování stejně jako IDE rozhraní. OS zavádí ze zařízení master na primárním kanálu. Při zapojování zařízení se nedoporučuje na jednom kanále kombinovat rychlé zařízení např. pevný disk s pomalejším zařízením např. CD-ROM.

28 Rozhraní SCSI SCSI - Small Computer Systems Interface vyvíjeno s ESDI.
SCSI lze připojit 8 zařízení i externí, jedno musí být vlastní SCSI. SCSI není pevně vázáno na PC, je možné se s ním setkat u jiných počítačů . Jednotlivá zařízení jsou propojená 50 vodičovou sběrnicí a nesou identifikaci v podobě ID čísla v rozmezí 0-7. ID 7 bývá nastaveno na SCSI rozhraní a ID 0 bývá zařízení zavádějící OS. Sběrnice musí být na posledních zařízeních ukončena terminátory - zakončovací odpory, které ji impedančně přizpůsobují a zabraňují tak odrazu signálů od konce vedení. K SCSI je možné připojovat celou řadu různých zařízení, jako jsou např. pevné disky, CD-ROM mechaniky, scannery, atd. Externí zařízení mají dva koneketory, vstupní a výstupní. Délka celé sběrnice by u SCSI-1 neměla přesáhnout 25 m. Jako rozšíření předchozího SCSI-1 vzniká rozhraní SCSI-2. SCSI-2 je zdola kompatibilní s původním SCSI-1, má vyšší přenosovou rychlost až 10 MB/s a nároky na kabeláž celá délka může být max 3 m. Dalším rozšířením SCSI je rozhraní označované SCSI-3 dovoluje připojit až 32 zařízení s ID 0-31.

29 Rozhraní SATA SATA - Serial ATA je sériová architektura, na rozdíl od IDE/ATA používajících paralelní přenos dat. SATA přenese data seřazená do “paketu” mnohem vyšší rychlostí než u paralelního IDE/ATA rozhraní. První verze SATA byla představena Tato SATA první generace, známá též jako SATA I podporuje datový průtok 1,5 Gb/s a pracuje s přenosovou rychlostí 150 MB/s. Kromě rychlejší a spolehlivější sběrnice vylepšuje Serial ATA kabeláž a konektory pro spolehlivou a jednoduchou montáž. Kabely Serial ATA jsou tenčí a povolují delší maximální délku. Výhodou je podpora Hot Plug a Hot Swap. SATA II je SATA druhé generace. SATA II podporuje datový průtok 3 GBit/s a pracuje s přenosovou rychlostí 300 MB/s. Na jeden SATA II port lze připojit až 15 zařízení. Pevné disky s rozhraním SATA II 300 MB/s jsou schopny pracovat na rychlosti 150 MB/s, díky tomu jsou zpětně kompatibilní se SATA I. Je plánováno zrychlit I/O průtok na 6Gb/s, tj přenosová rychlost 600MB/s.

30 Rozhraní e-SATA Specifikace eSATA - External Serial ATA umožňuje připojení disků a jiných zařízení přes SATA rozhraní externě mimo počítač. Nové rozhraní eSATA nabízí podstatně vyšší rychlost přenosů dat k externím zařízením oproti sběrnicím USB 2.0 a FireWire versus 480 či 400 Mbit/s. U USB 2.0 navíc většinu práce musí odvést procesor a datové přenosy tak velmi zatěžují celou sestavu. Rozhraním eSATA byla rovněž odstraněna chyba v rozhraní SATA, které sice již nabízí připojení a odpojení disku za provozu "Hot Plug", ale někdy mohlo dojít k neúmyslnému odpojení za provozu. Nové zástrčky eSATA jsou proto o něco delší a kabely jsou v zásuvce jsou pevně uchyceny pomocí pružinového mechanismu, což odstraňuje problémy s lámáním se a odpojováním za provozu. Kabel eSATA může mít délku až 2 metry. První produkty podporující standard eSATA se objevily koncem roku 2005, u nových počítačů a notebooků budou vývody eSATA již brzy ve standardní výbavě

31 Rozhraní SAS SAS - Serial Attached SCSI je nejnovější verze SCSI, která přenáší data seriově rychlosti 3.0 Gb/s. SAS rozhraní vychází hardwerově ze Serial ATA, protokol ale používá osvědčené SCSI. Každy SAS port podporuje až 128 zařízení. První generace SAS dnes již pracuje s přenosovou rychlostí 300 MB/s. Ve vývoji je druhá generace s rychlostí 600 MB/s a plánuje se zrychlení na 1,2 GB/s. Hlavní výhody rozhraní SAS jsou vysoká rychlost seriového přenosu dat, možnost připojit až 128 nezávislých zařízení, menší konektory a kabely, jakož i další zvýšení max. délky připojovacích kabelů.

32 Rozhraní RAID RAID - Redundant Array of Independent nebo Inexpensive Disks je záložní systém, respektive pole, složené z více pevných disků včetně diskového řadiče se speciálními funkcemi. Technologie RAID seskupuje několik pevných disků do logické jednotky (pole), které z hlediska operačního systému vypadá jako jeden souvislý velký disk. Použitím diskového RAID pole se dosahuje zvýšení kapacity ukládacích zařízení, zvýšení rychlosti přístupu k datům, zlepšení spolehlivosti a bezpečnosti ukládání a zálohování dat, zvýšení tolerance chyb a jejich snadná korektura, snížení výpadků a zlepšení výkonnosti celého systému. Pro pořízení RAID pole je nutný RAID řadič a dva nebo více pevných disků. Ideálním je SATA, kde každý disk je na samostatném kanálu a kabely jsou stíněné a odolávají rušení. Použití rozhranní IDE je možné, je třeba mít každý disk nastaven jako master, tedy na samostatném kanálu.

33 Nejpoužívanější úrovně RAID
RAID0 – Striping data jsou ukládána na více pevných disků. Čtení i zápis je paralelně rozložen na všechny disky, čímž se zvýší rychlost přenosu dat. Při havárii jednoho z disků jsou ale ztracena i data na ostatních jednotkách. RAID1 - Mirroring - zrcadlení je nejpoužívanější RAID. RAID pole se skládá z dvojice disků na které jsou ukládána stejná data. Druhý disk je kopií prvního a v případě poruchy jednoho z disků nedojde ke ztrátě dat. Data lze číst z obou disků naráz, to zdvojnásobí přenosovou rychlost při čtení z diskového pole. Data z disků jsou srovnávána a nesrovnalosti jsou objeveny. RAID5 je diskové pole, data jsou distribuovány mezi minimálně tři disky. Kromě vlastních dat se na všechny disky ukládá ještě paritní informace. Při poruše jednoho z disků je možné zpětně dopočítat, jaká data obsahoval. RAID5 je úspornější než RAID1, ztrácí pouze menší část celkové kapacity. Čtení dat z pole RAID5 je velmi rychlé. Naopak při zápisu rychlost klesá. RAID (0+1) kombinace RAID0 s RAID1. Data jsou ukládána na více disků jako RAID0 a tyto zároveň zrcadleny v RAID1.

34 Serverové zakladní desky

35 Serverové základní desky jsou obvykle typu E-ATX, nebo-li Extended-ATX je deska, která je širší než normální ATX. Extended znamená prodloužená a používá se hlavně do serverů 13“. Desky existují jedno-, osmi- a i více procesorové. K deskám, ke kterým se ale může dostat i běžný uživatel jsou ty jednoprocesorové a dvouprocesorové. V serveru jak již bylo řečeno nezáleží na grafickém výkonu, tudíž ani PCI-E16x či AGP zde obvykle nenajdeme. Pokud to nejsou výkonné desky pro hráče postavené na bázi serveru. Mnoho SATA a UATA portů je další viditelná věc, které si každý všimne na desce. Poté již jen mnoho RAM slotů, PCI-X, nějaké ty PCI, PCI-E1x a 4x a toť vše.

36 Informační “studny“ http://hardwarenet.wz.cz http://cs.wikipedia.org


Stáhnout ppt "Vývoj a funkce základních desek."

Podobné prezentace


Reklamy Google