Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ Týn nad Vltavou, Malá Strana CZ.1.07/1.1.10/

2 Děje v trávicí soustavě Přírodopis 8. ročník Jana Míková

3 Základní děje trávicí trubice Rozmělňování potravy Trávení potravy Vstřebávání živin

4 Rozmělňování potravy K rozmělňování dochází většinou v ústech a často také v žaludku V ústech je potrava rozmělňována pomocí zubů a slin Sliny obsahují enzym, který štěpí sacharidy

5 Hadi – polykají velká sousta – k rozmělňování potravy dochází až v žaludku Ptáci – mají roztažitelný jícen – vole – U semenožravých zde potrava změkne a dále je rozmělňována ve svalnatém žaludku

6 Savci – přežvýkavci Živí se rostlinnou stravou a k jejímu rozmělnění a trávení mají složitě přizpůsobený žaludek Části žaludku – bachor, kniha, čepec, slez Postup zpracování potravy: 1.Hrubě rozmělněná potrava se z ústní dutiny dostává do bachoru a do čepce. 2.Zde je částečně natrávena a vyvrhována zpět do dutiny ústní. 3.Potrava je znovu rozžvýkána a polykána do knihy a slezu.

7 Trávení potravy K trávení dochází v žaludku a přední části střeva Při trávení je potrava rozkládána na jednodušší látky (z velkých molekul vznikají molekuly menší) Rozkládání umožňují enzymy – látky urychlující chemické děje V trávicí trubici žijí symbiotické bakterie, které napomáhají trávení potravy

8 Enzymy Urychlují štěpení složitějších látek na jednodušší Enzymy jsou vylučovány z buněk trávicí trubice (v žaludku) a ze žláz (ze slinné žlázy, z slinivky břišní) Enzymů je několik typů, některé štěpí bílkoviny, jiné složité sacharidy a jiné tuky

9 Žlučník Má důležitou funkci při trávení tuků Tuky nejsou rozpustné ve vodě Žlučník produkuje žluč – žluč rozptýlí tuk na jemné kapičky – vznikne emulze – k jemným částicím tuku se může nyní dostat enzym

10 Vstřebávání živin Ke vstřebávání živin dochází ve střevě Vstřebávání – malé molekuly, které vznikly trávením se dostávají z trávicí trubice do krve a z nich do jater Býložravci mají delší střevo než masožravci

11 Játra Zpracovávají se zde živiny a vznikají z nich nové látky (bílkoviny, sacharidy, tuky) typické pro daný druh obratlovce Hromadí se zde škodlivé látky, které se vstřebáváním potravy dostávají do krve Jsou zásobárnou živin a vitamínů, které může organismus rychle využívat

12 Klky Vnitřní stavba střeva je přizpůsobena k vstřebávání Je nutný velký povrch, proto nemůže být vnitřní stěna hladká Vnitřní povrch má jemné výběžky – klky – jsou protkány jemnými vlásečnicemi s krví a mízou

13 www2.uni-jena.de Příčný řez tenkým střevem

14 Zopakuj si 1.Trávení probíhá v ____________________ a vstřebávání v __________________. 2.Které z názvů nejsou částí žaludku přežvýkavců? Bachor, čepice, slez, sešit, kniha. 3.Látky, které urychlují štěpení potravy se nazývají: ________.

15 Zdroje Knoz, J.: Obecná zoologie. SPN, Praha, Černík, V.: Přírodopis 2 pro 7. ročník ZŠ. SPN, Praha, Kvasničková, D.: Ekologický přírodopis pro 8. ročník ZŠ. Fortuna, Praha,


Stáhnout ppt "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google