Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Oblast: Západní Evropa Andorra

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Oblast: Západní Evropa Andorra"— Transkript prezentace:

1 Oblast: Západní Evropa Andorra
Kontinent : Evropa Oblast: Západní Evropa Andorra

2 Andorrské knížectví v jihozápadní Evropě ležící mezi Francií a Španělskem

3

4 Andorra

5 Hlavní město: Andorra la Vella
Rozloha: km² Nejvyšší bod: Coma Pedrosa (2946 m n. m.) Státní zřízení: parlamentní monarchie (diarchie) Počet obyvatel: 84,825 Jazyk: katalánština, používá se také francouzština, kastilština a portugalština Náboženství: katolické 86 %, ostatní 14 % Měna: euro (EUR) Zemědělství: žito, pšenice, ječmen, oves, zelenina,tabák,chov ovcí Průmysl: cestovní ruch (zejména lyžování), těžba dřevo, bankovnictví, výroba nábytku

6 knížectví v jihozápadní Evropě ležící mezi Francií na severu (56,6 km hranice) a Španělskem (63,7 km hranice) na jihu v nadmořské výšce 900 metrů nad mořem. Tento malý stát leží v kruhovité kotlině obklopen hřebeny Pyrenejí. Od 4. května 1993 je Andorra parlamentní demokracií, ve které titulárními hlavami státu zůstávají francouzský prezident a španělský biskup ze Séo de Urgell, kteří jsou ale zastupováni místními zástupci. hlavní město Andorra la Vella se nachází v údolí řeky Valira. téměř polovina země leží v polohách na hranicí zalesnění, jen na jihu je několik málo oblastí položených níže než 1000 m. n. m. klima je podobné jako v okolních zemích, jenom je díky velkým nadmořským výškám v zimě víc sněhu a jsou chladnější léta. není oficiálně členem Evropské unie, je součástí celní unie EU. hlavním zdrojem příjmů je cestovní ruch – zimní sporty, VHT, památky a za nákupy (zboží bez daní) Neplatí se tu žádné přímé daně ale pouze 4% daň z přidané hodnoty V zemědělství je zaměstnáno jen 1 % obyvatel, hlavním odvětvím je chov ovcí.

7 Andorra La Vella

8 Església de Sant Esteve - kostel

9

10 Grandvalira

11 Nejvyšší bod: Coma Pedrosa (2946 m n. m.)

12 Úkol: Najděte na mapě všechny turistické cíle. Jaký přínos představuje Andora pro Evropu. Zjistěte proč ve vedení státu je francouzský prezident a španělský biskup? Jaké další zajímavosti nám poskytuje Andora?

13


Stáhnout ppt "Oblast: Západní Evropa Andorra"

Podobné prezentace


Reklamy Google