Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_15 Jméno autora: Mgr. Věra Floriánová Třída/ročník: IV., V./4., 5. Datum vytvoření: 2013

2 Výstižný popis způsobu použití, případně metodické pokyny:
Vzdělávací oblast: Svět kolem nás Tematická oblast: Místo kde žijeme - severní Evropa Předmět: Vlastivěda Výstižný popis způsobu použití, případně metodické pokyny: materiál vhodný pro výkladovou hodinu, současně práce s mapou Klíčová slova: Severní Evropa, státy, poloha, hlavní město, obyvatelstvo, státní zřízení, členství v EU, zajímavosti Druh učebního materiálu: Powerpointová prezentace

3 SEVERNÍ EVROPA Mezi státy Severní Evropy patří Norsko, Švédsko, Finsko, Dánsko, Estonsko, Lotyšsko, Litva a Island.

4 NORSKO Norsko (angl. Norway) se nalézá na západě Skandinávského poloostrova. Svým státním zřízením je monarchií (konstituční). Na jihovýchodě sousedí se Švédskem a na severu s Finskem. Hlavní město Norska je Oslo. Počet obyvatel dosahuje až 5 mil.. Norsko není členem EU i přesto, že se o to dvakrát pokoušelo.

5 KYSTAL KŘEMENE

6 ŠVÉDSKO Severský stát Švédsko (angl. Sweden) je svou polohou na východní straně Skandinávie. Praktikuje se tu konstituční monarchie. Švédsko sousedí na západě s Norskem a na severu s Finskem. Hlavním městem Švédska je Stockholm. Počtem obyvatelstva se podobá ČR - 10 mil. lidí. Švédsko je členem EU.

7 FINSKO Finsko (angl. Finland) se nachází severozápadně od Ruska.
Státní zřízení je tu jako parlamentní republika. Sousedí se Švédskem, Norskem a Ruskem. Hlavní město Finska jsou Helsinky. Počet obyvatel zde přesahuje 5 mil.. Švédsko je taktéž dalším členem EU.

8 DÁNSKO Dánsko (angl. Denmark) leží severně od Německa, které je jejím jediným sousedem. V Dánsku vládne konstituční monarchie. Hlavní město Dánska je Kodaň. Obyvatelstvo svým počtem přesahuje hranici 5 mil.. Dánsko je členem EU.

9 MALÁ MOŘSKÁ VÍLA

10 ESTONSKO Estonsko (angl. Estonia) je severní pobaltský stát.
Na jihu sousedí s Lotyšskem a na východě s Ruskem. Státním zřízením je parlamentní republika. Hlavním městem Estonska je Tallinn. Počtem obyvatel v Estonsku - přes 1,3 mil.. Estonsko je také členem EU.

11 LOTYŠSKO Lotyšsko (angl. Latvia) prostřední stát v Pobaltí.
Na severu sousedí s Estonskem, na východě s Ruskem, na jihu s Litvou a na jihovýchodě s Běloruskem. Hlavním městem Lotyšska je Riga. Počtem obyvatel v Estonsku - přes 2 mil.. Lotyšsko se řadí mezi členství EU.

12 LITVA Litva (angl. Lithuania) je položena nejjižněji v oblasti pobaltských států. Na severu sousedí s Lotyšskem, dále pak na jihovýchodě s Běloruskem a na jihozápadě s částí Ruska. Litva je členem EU.

13 ISLAND Island (angl. Iceland) se nachází západně od Norského moře.
Island je ostrovním státem, a tak nemá žádné sousedy. Státní zřízení - parlamentní republika. Hlavním městem Islandu je Reykjavík. Island není členem EU.

14 SOPEČNÁ ČINNOST

15 ZDROJE: http://www.evropske-staty.cz/severni-evropa/
[ONLINE] [CIT ] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Věra Floriánová.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google