Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_12 Jméno autora: Mgr. Věra Floriánová Třída/ročník: IV., V./4., 5. Datum vytvoření: 2013

2 Výstižný popis způsobu použití, případně metodické pokyny:
Vzdělávací oblast: Svět kolem nás Tematická oblast: Místo kde žijeme – střední Evropa Předmět: Vlastivěda Výstižný popis způsobu použití, případně metodické pokyny: materiál vhodný pro výkladovou hodinu, současně práce s mapou, společný zápis do sešitu Klíčová slova: Střední Evropa – státy, poloha, hlavní město, obyvatelstvo, státní vlajka, členství v EU, zajímavá místa Druh učebního materiálu: Powerpointová prezentace

3 STŘEDNÍ EVROPA Za státy Střední Evropy se dá považovat Česká republika, Slovensko, Polsko, Maďarsko, Německo, Švýcarsko, Rakousko, Slovinsko a Lichtenštejnsko.

4 ČESKÁ REPUBLIKA Česká republika (angl. Czech republic) leží v "srdci" Evropy: sousedí s Polskem, Rakouskem, Slovenskem a Německem, praktikuje se zde parlamentní republika, hlavním městem je Praha, počet obyvatel převyšuje hodnotu 10 mil., naše republika je členem EU.

5 PRAVČICKÁ BRÁNA

6 SLOVENSKO Slovensko (angl. Slovakia) leží jihovýchodně od České republiky: sousedí s Rakouskem, Českem, Polskem, Ukrajinou a Maďarskem, hlavní město Slovenska je Bratislava, počet obyvatel je asi 5 mil., Slovensko patří mezi členy EU.

7 ŠTRBSKÉ PLESO

8 POLSKO Polsko (angl. Poland) leží severovýchodně od naší republiky:
sousedí s Německem, Litvou, Běloruskem, Ukrajinou, Slovenskem a Českem, hlavním městem je Polska je Varšava, obyvatelstvo dosahuje až do počtu 40 mil., Polsko je rovněž člen EU.

9 MAĎARSKO Maďarsko (angl. Hungary) se nachází jižně od Slovenska.
mezi jeho sousedy patří Rakousko, Slovensko, Ukrajina, Rumunsko, Srbsko, Chorvatsko a Slovinsko, hlavním městem Maďarska je Budapešť, počet lidí se přibližuje k naší republice, dosahuje téměř 10 mil., Maďarsko je také členem EU.

10 NĚMECKO Německo (angl. Germany) leží západně od ČR:
sousedí s Polskem, ČR, Rakouskem, Švýcarskem, Francií, Belgií a Nizozemskem, hlavním městem je Berlín, obyvatelstvo - 82 mil., Německo patří do EU.

11 Neuschwanstein

12 ŠVÝCARSKO Švýcarsko (angl. Switzerland) leží na východu od Francie:
mezi jeho sousedy patří právě Francie, Itálie, Rakousko a Německo, hlavní město Švýcarska je Bern, počet lidí se přibližuje k 8 mil., Švýcarsko není členem Evropské unie.

13 RAKOUSKO Rakousko (angl. Austria) se nachází jižně od České republiky:
sousedi - ČR, Slovensko, Maďarsko, SLovinsko, Itálie, Švýcarsko a Německo, hlavní město Rakouska je Vídeň, počet obyvatel je 8 mil., Rakousku je členem EU.

14 SLOVINSKO Slovinsko (angl. Slovenia) je malý stát:
rozkládající se mezi Chorvatskem, Maďarskem, Rakouskem a Itálií, hlavním městem je Lublaň, počet obyvatel sahá téměř ke 2 mil., Slovinsko je také členem EU.

15 LICHTENŠTEJNSKO Lichtenštejnsko (angl. Liechtenstein) je velmi malý stát: který leží mezi Švýcarskem, Rakouskem a Itálií, hlavním městem tohoto malého státu je Vaduz, počet obyvatel by se dal srovnat s počtem lidí v českém městě - 35 tis. obyvatel, Lichtenštejnsko není členem EU.

16 VADUZ

17 ZDROJE: http://www.evropske-staty.cz/stredni-evropa/
KLIPART [ONLINE] [CIT ] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Věra Floriánová.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google