Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OBCHODNÍ BANKY – ŠEKY Ing. Renata Slaná

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OBCHODNÍ BANKY – ŠEKY Ing. Renata Slaná"— Transkript prezentace:

1 OBCHODNÍ BANKY – ŠEKY Ing. Renata Slaná www.zlinskedumy.cz
EKONOMIKA OBCHODNÍ BANKY – ŠEKY Ing. Renata Slaná

2 Anotace. Materiál umožňuje žákům pochopit základy a možnost
Anotace Materiál umožňuje žákům pochopit základy a možnost využití platebních karet. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. Autor Ing. Renata Slaná (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup M/01 Hotelnictví Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova šeky Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiály je součástí studijních materiálů pro výuku předmětu EKO 3. ročník

3 ZÁKLADNÍ INFORMACE Jsou klasickým nástrojem platebního styku
Využívají se při hotovostních i bezhotovostních platbách Lze se s nimi setkat v obchodním styku Využívají se i při neobchodních platbách soukromých osob V ČR je používání šeků upraveno směnečným a šekovým zákonem, který je v souladu s tzv. Ženevskými konvencemi, což je mezinárodně platná dohoda, podle níž je šekové právo upraveno v řadě zemí.

4 ZÁKLADNÍ INFORMACE Šek je cenný papír, který obsahuje bezpodmínečný příkaz výstavce šeku bance-šekovníkovi, aby vyplatila z jeho účtu oprávněnému majiteli šeku peněžitou částku uvedenou na šeku.

5 NÁLEŽITOSTI ŠEKU formální: celá listina – šek musí být sepsána v jednom jazyce obsahové: 1. Označení, že jde o šek v souvislém textu 2. Bezpodmínečný příkaz zaplatit určitou peněžní sumu  3. Jméno toho, kdo má platit (šekovník – banka) 4. Údaj místa, kde má být placeno (není-li uvedeno, je to sídlo šekovníka) 5. Datum a místo vystavení šeku 6. Podpis výstavce (musí být v souladu s podpisovým vzorem na běžném účtu)

6 DRUHY ŠEKŮ PODLE VÝSTAVCE :
1. bankovní šeky - vystavují je banky na žádost svých klientů a jsou kryty zablokováním peněz na BÚ klienta. Jedná se o velmi kvalitní druh šeků. 2. soukromé šeky - výstavcem je osoba, která má v bance účet.

7 DRUHY ŠEKŮ PODLE ZPŮSOBU PŘEVODITELNOSTI :
1. šek na řad - tento je vystaven na určitou osobu a lze ho převádět indosamentem    (rubopisem, žirem) na další osoby 2. šek na jméno (rektašek) - zde je výslovně uvedeno jméno oprávněné osoby a nelze jej indosovat 3. šek na majitele - zde není uveden žádný konkrétní majitel nebo je zde uvedeno konkrétní jméno s doložkou „nebo majiteli“. Oprávněným majitelem šeku je v tomto případě osoba, v jejíž rukou se šek momentálně nachází. Pro převedení tohoto šeku na nového majitele postačí jeho fyzické předání.

8 PODLE ZPŮSOBU POUŽITÍ :
DRUHY ŠEKŮ PODLE ZPŮSOBU POUŽITÍ : 1. šek pokladní - slouží k výběrům hotovosti z banky. 2. šek k zúčtování - zde je proplacení v hotovosti vyloučeno, šekovník ho může vyrovnat pouze bezhotovostně (na šeku je uvedeno „jen k zúčtování“)

9 Literatura a zdroje informací
ŠVARCOVÁ, Jena. Ekonomie – stručný přehled, 2006/2007 Zlín: CEED nakladatelství a vydavatelství, ISBN


Stáhnout ppt "OBCHODNÍ BANKY – ŠEKY Ing. Renata Slaná"

Podobné prezentace


Reklamy Google