Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 15Číslo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 15Číslo."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 15Číslo DUM 02 PředmětVeřejná správa Tematický okruh Správa zaměstnanosti Název materiáluPrávní úprava správy zaměstnanosti Autor Ing. Krupičková Jarmila Datum tvorbyČerven 2013RočníkVSP 2 Anotace Historie zaměstnanosti, právní předpisy, role státu a postavení občana. Metodický pokyn 1. Rozdejte žákům pracovní listy - DUM č. 03 2. Spusťte prezentaci – výklad DUM č. 02 3. Materiál pro data projekto r, popř. interaktivní tabuli Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jarmila Krupičková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Právní úprava správy zaměstnanosti. Pojem zaměstnanost a nezaměstnanost Historie Právní předpisy Role státu Postavení občana Finanční zdroje

3 Pojem zaměstnanost a nezaměstnanost Stát má zájem, aby občané pracovali. Zaměstnanost - stav, kdy každý kdo chce a může pracovat najde práci. Nezaměstnanost - vzniká nevyužitím pracovní síly. Situace, kdy lidé, kteří chtějí pracovat, nemohou najít práci.

4 Historie Nezaměstnanost se vyskytuje v tržních ekonomikách. Ve starověku otroci povinně pracovali pro své majitele – otrokáře. Za feudalismu měli všichni nevolníci přístup k půdě a mohli pracovat. V centrálně řízených ekonomikách pracoval každý i za cenu přezaměstnanosti. V ČSSR existovala pracovní povinnost a trestný čin příživnictví.

5 Právní předpisy Stát upravuje a řídí zaměstnanost mnoha zákony. Ústava – zaručuje občanovi právo na práci. Zákoník práce - upravuje vztahy mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Zákon číslo262/2006 Sb. Zákon o zaměstnanosti – vymezuje základní povinnosti státu při zajištění zaměstnanosti. Zákon číslo 435/2004 Sb.

6 Role státu 1.zabezpečuje právo na zaměstnání 2.sleduje a vyhodnocuje situace na trhu práce, zjišťuje % nezaměstnanosti. 3.vytváří programy k zajištění zaměstnanosti. Např.: a)podpora podnikání b)zkrácení pracovního týdne c)rekvalifikace d)snížení sociálního pojištění

7 Role státu 4.hospodaří s finančními prostředky na politiku zaměstnanosti 5.poskytuje informační, poradenské a zprostředkovatelské služby na trhu práce 6.poskytuje podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci 7.podporuje rovné zacházení s pracovníky bez ohledu na pohlaví, etnikum

8 Role státu 8.provádí opatření pro zaměstnávání fyzických osob se zdravotním postižením 9.usměrňuje zaměstnávání cizinců.

9 Postavení občana občan má právo na práci. občan má právo na svobodnou volbu povolání a přípravu svého povolání. občan nemá pracovní povinnost, může svobodně a samostatně podnikat.

10 Finanční zdroje Finanční prostředky jsou součástí státního rozpočtu. Zdroje: 1. finanční příspěvky od zaměstnavatelů. Zaměstnavatel odvádí za své zaměstnance 1,2% z vyplacených hrubých mezd. 2. finanční příspěvky od podnikatelů. Podnikatel platí 1,2% z vyměřovacího základu.

11 Finanční zdroje Výdaje jsou finanční prostředky používané: 1.na vytváření nových pracovních míst – peníze vynaložené na aktivní politiku zaměstnanosti. 2.na výplatu podpor v nezaměstnanosti - peníze vynaložené na pasivní politiku zaměstnanosti. 3.na správu a provoz státních institucí – např. výplaty úředníků, teplo, světlo.

12 Zdroj: vlastní tvorba


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 15Číslo."

Podobné prezentace


Reklamy Google