Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Tématický okruh: Organická chemie Téma: Bílkoviny Anotace: Prezentace slouží žákům jako osnova probíraného učiva. Obsahuje základní údaje k tématu – složení, vlastnosti bílkovin, esenciální, neesenciální aminokyseliny, důkaz bílkovin, funkce bílkovin. Text slouží i jako zápis do sešitu. Červeně psaný text slouží k doplnění učiva. K prezentaci lze využít i pracovní list bílkoviny. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 BÍLKOVINY

3 makromolekuly vzniklé spojením aminokyselin peptidovou vazbou – CO – NH - Jsou základní látkou všech organismů. Pojem makromolekula: makromolekula je rozsáhlá molekula s velkou molární hmotností Bílkoviny byly prokázány jako složka buněk všech organismů. Jsou např. obsaženy ve svalech, kůži, vlasech, srsti a krvi živočichů. Tvoří přibližně 19% hmotnosti člověka.

4 Bílkoviny vznikají v organismech z aminokyselin. Ke spojování aminokyselin dochází tak, že karboxylová skupina jedné molekuly reaguje s aminoskupinou druhé molekuly a odštěpuje se voda. Počet, druh a pořadí vázaných aminokyselin určuje vlastnosti bílkovin. Aminokyseliny Deriváty karboxylových kyselin – obsahují aminoskupinu a karboxylovou skupinu. Dnes je známo více než 300 aminokyselin. V bílkovinách se jich vyskytuje jen 20.

5 Aminokyseliny jsou: nepostradatelné – esenciální organismus není schopen je vytvořit sám, musí je přijímat v potravě postradatelné – neesenciální organismus je schopen si je vytvořit sám Aminokyseliny v bílkovinách: glycin, alanin, valin, leucin, isileucin, fenylalanin, prolin, serin, threonin, cystein, methionon, tryptofan, tyrosin, asparagin, glutamin…

6 Složka potravy živočichů (rostliny si je vytváří samy). Poškozují se: za vyšší teploty – sráží se = denaturace Denaturace – nevratný proces, kdy dochází ke změně vnitřní struktury bílkoviny. např. smažení vajíček ve styku s kyselinami a hydroxidy.

7 Funkce bílkovin katalytické, řídící – enzymy, hormony zajišťující pohyb – aktin a myosin (sval) transportní - hemoglobin ochrannou – imunita, fibrin, fibrinogen stavební – keratin, kolagen

8 Důkaz bílkovin Biuretova reakce Bílkovina se dokazuje pomocí směsí roztoků hydroxidu sodného a síranu měďnatého. Bílkovina se zbarví modrofialově, dokážeme peptidovou vazbu. Xantoproteinová reakce Bílkovina se smísí s kyselinou dusičnou a zahřívá se k bodu varu. Po zahřátí vzniká žluté zbarvení.

9 Zdroje: Přehled chemie pro základní školy: Doc. RNDr. Hana Čtrnáctková, CSc., Prof. Ing. Karel Kolář, CSc., PaedDr. Miloslava Svobodová, RNDr. František Zemánek, vydalo v Praze roku 2006 SPN – pedagogické nakladatelství, a.s., ISBN 80-7235-260-1 Přehled středoškolské chemie – Prof. RNDr. Jiří Vacík, DrSc., Doc. RNDr. Jana Barthová, CSc., Prof. RNDr. Josef Pacák, DrSc., Doc., RNDr. Bohuslav Strauch, CSc., PaedDr. Miloslava Svobodová, RNDr. František Zemánek, SPN Praha 1995, ISBN 80-85937-08-5 Základy praktické chemie 2 – doc. RNDr. Pavel Beneš, CSc., PhDr. Václav Pumpr, CSc., doc. RNDr. Jiří Banýr, CSc., nakladatelství Fortuna, 2000, ISBN 80-7168-727-8 http://www.youtube.com/watch?v=KQIfNx-0N5g – video, denaturace bílkovin http://www.youtube.com/watch?v=KQIfNx-0N5g http://www.youtube.com/watch?v=J4ma_q5dErw – biuretova reakce http://www.youtube.com/watch?v=J4ma_q5dErw http://www.youtube.com/watch?v=Sh0COYDIn9o – video, xantoproteinová reakce http://www.youtube.com/watch?v=Sh0COYDIn9o


Stáhnout ppt "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google