Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

URČOVÁNÍ SVĚTOVÝCH STRAN

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "URČOVÁNÍ SVĚTOVÝCH STRAN"— Transkript prezentace:

1 URČOVÁNÍ SVĚTOVÝCH STRAN
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Zdenou Kabešovou URČOVÁNÍ SVĚTOVÝCH STRAN 3. ročník

2 ORIENTACE V KRAJINĚ: Určování světových stran: S
Hlavní světové strany: sever - jih - západ - východ - S J Z V Z V J Světové strany můžeme určovat směrovou růžicí.

3 Vedlejší světové strany: S SV SZ severozápad - severovýchod -
jihozápad - jihovýchod - SZ SV JZ JV Z V JZ JV J Určete na směrové růžici hlavní světové strany. Společně určete vedlejší světové strany.

4 Světové strany přesně určíme podle kompasu
nebo buzoly: Střelka kompasu směřuje vždy k severu. Pokud nemáme kompas ani buzolu, můžeme světové strany určovat i podle směrové růžice, kterou si každý vyrobíme.

5 Na základě pozorování přírodních jevů se naučíme
určovat světové strany: Tam, kde vychází slunce, je východ. Tam, kde zapadá, je západ. Postavíme-li se čelem k východu, pak vpravo je jih. Postavíme-li se čelem k východu, pak vlevo je západ. Postavíme-li se v poledne čelem ke slunci, díváte se směrem na jih. Váš polední stín směřuje na sever. Letokruhy na pařezech nejsou pravidelné, ze severu jsou více nahuštěny , fouká odtud vítr severák. 8) Lišejníky na stromech a skalách najdeme ze severu.

6 Práce s buzolou, směrovou růžicí a mapou:
Výroba směrové růžice, zakreslení hlavních a vedlejších světových stran. 2) Orientace na mapě: práce ve dvojicích – a) Najdi město ležící na severozápad od Mimoně. b) Hledejte město na jih od Mimoně. c) Které město je směrem na západ? d) Je na mapě město na východě od naší obce?

7 PRACOVNÍ LIST: Dopište správně hlavní i vedlejší světové strany do směrových růžic: SZ Z V JV J

8 PRACOVNÍ LIST: Společná kontrola: Dopište správně hlavní i vedlejší světové strany do směrových růžic: S S SV SZ SV SZ Z V Z V JZ JV JV JZ J J

9 Zdroj informací:


Stáhnout ppt "URČOVÁNÍ SVĚTOVÝCH STRAN"

Podobné prezentace


Reklamy Google