Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rudolf Novák Jiří Čáha Petra Vančurová Michala Procházková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rudolf Novák Jiří Čáha Petra Vančurová Michala Procházková."— Transkript prezentace:

1

2 Rudolf Novák Jiří Čáha Petra Vančurová Michala Procházková

3 PřímočarýKřivočarýNerovnoměrnýRovnoměrnýOtáčivýPosuvný

4 Přímočarý pohyb je pohyb, jehož trajektorií je přímka nebo její část. Přímočarý pohyb je pohyb, jehož trajektorií je přímka nebo její část.

5 Křivočarý pohyb je pohyb, jehož trajektorií není přímka. Křivočarý pohyb je pohyb, jehož trajektorií není přímka.

6 Pohyb, kdy těleso urazí za stejné časové intervaly různé dráhy. Pohyb, kdy těleso urazí za stejné časové intervaly různé dráhy.

7 Pohyb, kdy těleso urazí za stejné časové intervaly stejné dráhy. Pohyb, kdy těleso urazí za stejné časové intervaly stejné dráhy.

8 Každý bod tělesa opisuje kružnici nebo její část. Každý bod tělesa opisuje kružnici nebo její část.

9 Všechny body tělesa se pohybují po stejné trajektorii a za stejný čas urazí stejnou dráhu. Všechny body tělesa se pohybují po stejné trajektorii a za stejný čas urazí stejnou dráhu.

10 Říkáme, že těleso se pohybuje, mění-li svou polohu vzhledem k nějakému jinému tělesu. Říkáme, že těleso se pohybuje, mění-li svou polohu vzhledem k nějakému jinému tělesu. Například autobus se pohybuje vzhledem k silnici, ale nepohybuje se vzhledem k cestujícímu uvnitř. Například autobus se pohybuje vzhledem k silnici, ale nepohybuje se vzhledem k cestujícímu uvnitř. Pohyb je relativní => těleso se může pohybovat vzhledem k jednomu tělesu, ale zároveň může být v klidu k tělesu jinému. Pohyb je relativní => těleso se může pohybovat vzhledem k jednomu tělesu, ale zároveň může být v klidu k tělesu jinému. Cestující v autobusu je v klidu vzhledem k samotnému autobusu a zároveň je v pohybu k silnici nebo lidem čekajícím na zastávce. Cestující v autobusu je v klidu vzhledem k samotnému autobusu a zároveň je v pohybu k silnici nebo lidem čekajícím na zastávce.

11 Trajektorie je myšlená čára, kterou těleso opisuje při svém pohybu Trajektorie je myšlená čára, kterou těleso opisuje při svém pohybu Dráha je délka trajektorie – měří se v délkových jednotkách (metr, kilometr, …) Dráha je délka trajektorie – měří se v délkových jednotkách (metr, kilometr, …) Podle tvaru trajektorie dělíme pohyb na přímočarý a křivočarý Podle tvaru trajektorie dělíme pohyb na přímočarý a křivočarý Pokud všechny části tělesa opisují při svém pohybu stejné trajektorie, mluvíme o pohybu posuvném (automobil jedoucí po rovné silnici). Pokud všechny části tělesa opisují při svém pohybu stejné trajektorie, mluvíme o pohybu posuvném (automobil jedoucí po rovné silnici). Pokud se otáčí kolem některé osy, mluvíme o pohybu otáčivém (lopatky větráku, ručička hodinek). Pokud se otáčí kolem některé osy, mluvíme o pohybu otáčivém (lopatky větráku, ručička hodinek). Nejčastěji ovšem mluvíme o pohybu složeném (kolo jedoucího automobilu vzhledem k silnici). Nejčastěji ovšem mluvíme o pohybu složeném (kolo jedoucího automobilu vzhledem k silnici).

12 okamžitá – měřená tachometrem – podíl krátkého úseku dráhy a příslušného času (auto projede vzdálenost jeden metr za 0,06 sekundy, rychlost v = 60 km/h) okamžitá – měřená tachometrem – podíl krátkého úseku dráhy a příslušného času (auto projede vzdálenost jeden metr za 0,06 sekundy, rychlost v = 60 km/h) průměrná – podíl celkové dráhy a příslušného času: Při cestě z Prahy do Brna automobil nejede stále stejnou rychlostí, ale můžu spočítat průměrnou rychlost, když znám celkovou vzdálenost (190 km) a čas (2 h). průměrná – podíl celkové dráhy a příslušného času: Při cestě z Prahy do Brna automobil nejede stále stejnou rychlostí, ale můžu spočítat průměrnou rychlost, když znám celkovou vzdálenost (190 km) a čas (2 h). v=s:t v=s:t s … celková dráha s … celková dráha t … celkový čas t … celkový čas

13


Stáhnout ppt "Rudolf Novák Jiří Čáha Petra Vančurová Michala Procházková."

Podobné prezentace


Reklamy Google