Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Využití ionizujícího záření při měření vlastností materiálů.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Využití ionizujícího záření při měření vlastností materiálů."— Transkript prezentace:

1 Využití ionizujícího záření při měření vlastností materiálů

2 Metody používané v naší práci Začínáme se zabývat metodami, které mají využití v praxi. Které to jsou? A k čemu slouží?

3 1. Zjišťovat procentuální zastoupení jednotlivých prvků ve vzorku. 2. Rozpoznat vrstevní rozložení prvků ve vzorku. Rentgenová fluorescenční analýza:

4 Zjišťujeme procentuální zastoupení jednotlivých prvků ve vzorku Existují programy, které spočítají obsahy jednotlivých píků. Obsahy píků, odpovídají počtu zachycených částic (pro danou energii), stačí tedy jen dopočítat, kolik to je z celkové plochy všech píků. pík (Grafický výstup měření)

5 K-alfa (linie)K-beta (linie) Obě linie náleží jednomu prvku. Každá jen odpovídá elektronům o jiné energii. Jak zjistit rozvrstvení jednotlivých prvků ve vzorku, pokud není vzorek homogenní směsí? Existuje několik způsobů. Naučili jsme se dvě spolehlivé metody. První metoda je založena na principu, že K-alfa částice jsou emitovány hlavně z povrchu vzorku. A K-beta je z celého vzorku stále stejná. Tudíž čím bude prvek hlouběji, bude klesat počet zachycených částic K-alfa. Bude tedy klesat poměr, mezi liniemi K-alfa a K-beta. Druhá metoda funkuje na základě naklápění vzorku vůči paprsku záření. Čím více je prvek na povrchu, tím se s větším sklonem vzorku vůči paprsku, bude zvětšovat jeho tloušťka. Od vzorků více navrch, budeme zachytávat více emitovaných částic. Rozpoznáváme vrstevní rozložení prvků ve vzorku.

6 Jiné metody využívající ionizujícího záření - Měření tloušťky materiálů

7 Měření tloušťky pomocí záření je jednoduché. Stačí změřit, kolik zachytíme záření ze zářiče za určitý čas. Poté kolik zachytíme záření po průchodu vzorkem, za stejný čas. Hodnoty dosadíme do rovnic, které jsou známé a jsou závislé na druhu záření a měřeného materiálu. Měření tloušťky vzorků.

8 Zpracovali: -O.Polívka -G.Salajová Vedoucí školitel: -Ing. Tomáš Trojek, PhD


Stáhnout ppt "Využití ionizujícího záření při měření vlastností materiálů."

Podobné prezentace


Reklamy Google