Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pobeskydský klub přátel výtvarného umění ve Frýdku-Místku uspořádal zájezd na V A L A Š S K O - 24. března 2012 Horní Lideč – Vsetín – Valašské Meziříčí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pobeskydský klub přátel výtvarného umění ve Frýdku-Místku uspořádal zájezd na V A L A Š S K O - 24. března 2012 Horní Lideč – Vsetín – Valašské Meziříčí."— Transkript prezentace:

1

2 Pobeskydský klub přátel výtvarného umění ve Frýdku-Místku uspořádal zájezd na V A L A Š S K O - 24. března 2012 Horní Lideč – Vsetín – Valašské Meziříčí – Lešná u Valašského Meziříčí - Rožnov pod Radhoštěm

3

4

5

6 Vpředu budova s betlémem, vzadu kostel sv. Václava

7 Dojem z návštěvy betléma v Horní Lidči je nevšední.Usedli jsme do zcela temné místnosti. S prvními tóny hudebního doprovodu ( od Jiřího Pavlici a Hradišťanu)začalo lokální barevné nasvětlení a zároveň promítání filmu na plátno ve formě závěsu.Do toho podmanivý komentář a dojem byl dokonalý. Součástí exposice je kromě vyřezávaných dřevěných postaviček filmový snímek,který přibližuje nejzajímavější momenty,zvyky a řemesla z česko- slovenského pomezí. Cesta od nápadu po dokončení poslední figurky trvala 15 let. Figurky i stavby vyráběl výkvět řezbářů z České i Slovenské republiky,peníze daly dohromady vesnice z obou stran státní hranice. Proto zde jsou nejzná- mější památky Zlínského i Trenčínského kraje, např.Velehrad, Hostýn,Radhošť, Bojnice, hrad v Trenčíně, mnoho kapliček a lidových chalup. Soubor m á více než 220 figur a 100 objektů, 75 figurek se pohybuje. To vše má rozlohu 65 m2. Betlém byl otevřen pro veřejnost v prosinci 2011.

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18 HORNÍ LIDEČ - v interiéru kostela sv.Josefa z roku 1994

19

20 Socha před kostelem sv. Václava - z roku 2010.

21 V S E T Í N - Z Á M E K

22

23 K životnímu jubileu význačného valašského rodáka žijícího v Praze připravilo muzeum ve spolupráci s Nadací Masarykova gymnázia ve Vsetíně výstavu umělcových obrazů od 80. let po současnost, a to s příznačným názvem Krajiny snů. Hostem výstavy je výtvarnice Milen (Emily) Benešová, prezentující soubor textilních aplikací, např. na téma mandaly. Zdeněk Hajný se narodil 30. 1. 1942 ve Vsetíně. Vystudoval ekonomickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Brně. Působil jako pedagog, zejména na pražské Vysoké škole zemědělské, kde od roku 1971 vyučoval psychologii a estetiku. Souběžně studoval psychologii na FF UK v Praze a absolvoval ji v roce 1975 (doktorát obhájil v roce 1989).

24

25

26 Textilní aplikace výtvarnice Milen(Emily) Benešové

27 Výstava v přízemí vsetínského zámku přibližuje každodenní život v cisterciáckém, kartuziánském a kamaldulském klášteře. K nejhodnotnějším exponátům patří originální mnišské oděvy, liturgická kniha - antifonář z roku 1612 a faximile prvního překladu Bible do slovenštiny z poloviny 18. století. Druhá část výstavy s názvem Tajemný svět kamaldulů představuje fotografie světoznámého polského fotografa Adama Bujaka, který svým objektivem zachytil každodenní život kamaldulských mnichů v Bielanech u Krakova. Třetí část výstavy obsahuje rozsáhlý soubor velkoplošných fotografií vynikajícího francouzského fotografa Pascala Le Doaré, který sa zaměřil na představení architektury cisterciáckého opatství Escaladieu v oblasti Horních Pyrenejí a Červeného kláštora na Spiši. Za tajemstvím klášterů.

28

29

30 Červený Kláštor – mniši zde pěstovali léčivé byliny

31 Autorem sochy na nádvoří vsetínského zámku je Zdeněk Němeček.

32

33 GALERIE KAPLE ve Valašském Meziříčí překvapuje skvělým, dokonale nasvětleným výstavním prostorem. Pro velkoformátové obrazy Aleše Hudečka je tento objekt jako šitý a míru. Autor patří k prvním absolventům malířského ateliéru Daniela Balabána na Ostravské universitě. V současné době rovněž působí v Ostravě, kde vyučuje na Střední umělecké škole. Aleš Hudeček je především figuralista, ve svých námětech rád používá nadsázku a vtip, což je v dílech probíhající výstavy zřejmé.

34

35

36

37

38 V prvých dvou patrech Galerie Sýpka jsou práce mladých autorů Jaroslava Koléška ( žije a tvoří ve Valašském Meziříčí) a Petry Brázdilové z Bystřičky.

39 Půdní prostory v galerii Sýpka ve Valašském Meziříčí.Zde jsme si prohlédli drobnější práce a grafiky Josefa Hapky.

40 Narodil se před sto lety v Podolí u Valašského Meziříčí.Byl především krajinářem,malířem žánrových scén i portrétistou.V roce 1938 studoval u Jakuba Obrovského,studium na Akademii dokončil v roce 1946 v ateliéru Vlastimila Rady. Zemřel v roce 1987.Vystavené práce jsou převážně ze sbírky jeho syna Petra Hapky,známého zpěváka a hudebního skladatele. Reprodukce obrazů z internetu

41 Valašské Meziříčí, zámek Žerotínů s cenným portálem a rodovým znakem.

42 Zámek Lešná byl zpřístupněn koncem roku 2011 po mnoha letech nákladných oprav,do r.1945 patřil rodu Kinských. Stojí uprostřed cenného parku z pol.19.století

43 Proti vstupnímu schodišti je vzácný barokní goblén vlámského původu s motivem Zuzana a starci Foto z internetu

44 Poslední zastávka byla překvapením, v galerii Clears v Rožnově p.R. jsme si prohlédli výstavu posledních prací nám dobře známého malíře a grafika J.F.Kováře. Fotografie z internetu


Stáhnout ppt "Pobeskydský klub přátel výtvarného umění ve Frýdku-Místku uspořádal zájezd na V A L A Š S K O - 24. března 2012 Horní Lideč – Vsetín – Valašské Meziříčí."

Podobné prezentace


Reklamy Google