Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zimní sporty.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zimní sporty."— Transkript prezentace:

1 Zimní sporty

2 Zimní sporty Hokej Snowboarding Lyžování Skok na lyžích Běh na lyžích
Biatlon Bandy Akrobatické lyžování

3 Hokej Lední hokej - kolektivní sportovní hra na ledě, při níž se hráči na bruslích snaží vstřelit hokejovou holí kotouč do soupeřovy branky. Vznikl v Kanadě pravděpodobně již ve 30. letech 19. století. První pravidla ze sklonku 80.1et (1879) vycházela z prvků pozemního hokeje (bandy hockey), ragby a lacrossu. Začátkem 20. století pronikla tato hra zásluhou kanadských studentů do Evropy, kde se před tím hrál bandy hockey na ledě.

4 Snowboarding Předchůdcem snowboardu byl snurfer z roku1965, který vytvořil Sherman Poppen z michiganu spojením dvou lyží vedle sebe. Později vznikl snowskate, který sestával ze skateboardu, který měl místo koleček namontovanou krátkou lyži nebo dvě. Na přelomu 60. a 70. let vyvinuli Američané Tom Sims a Jake Burton ze snurfu první snowboard. V 80.letech vznikl v Evropě ze snowboardingu poddruh swingboarding. Místo jedné desky se používaly dvě lyže vzájemně spojené mechanismem vázání a kloubů.

5 Lyžování Využívání lyží k pohybu na zasněženém terénu, součást turistiky, rekreace nebo sportovní závodní disciplína. Sportovní lyžování vzniklo v 19. století v Norsku. Do programu zimních olympijských her bylo zařazeno roku 1924.

6 Skok na lyžích Let lyžaře nad terénem způsobený aktivním odrazem nebo vynesením do vzduchu terénní nerovností. Rozlišují se terénní skoky, přeskoky a skoky z můstku, prováděné na skokanském můstku, skládajícím se z nájezdu, odraziště, doskočiště a dojezdu. Délka nájezdu je proměnlivá, velikost můstku je zpravidla udávána tzv. normovým bodem (pro olympijské hry a mistrovství světa 70 m - střední můstek, 90 m - velký můstek).

7 Běh na lyžích Pohybová činnost vytrvalostního charakteru, která všestranně rozvíjí funkční zdatnost organismu. Využívá se odrazů nohou a odpichů holemi a skluzu lyží po sněhu. Závodní disciplíny v běhu na lyžích jsou pro muže běh na 15, 30 a 50 km, pro ženy na 5, 10 a 20 km; jednu třetinu trati tvoří výstupy, třetinu sjezdy, třetinu rovinky.

8 Biatlon zimní dvojboj v běhu na lyžích a sportovní střelbě. Biatlon jednotlivců se běží na trati 20 km (start ve dvouminutových intervalech, střelba na 50 m vleže a vestoje ze 4 stanovišť mezi 3. až 18. km), biatlon družstev (čtyřčlenných štafet) 4 x 7,5 km (start jako při štafetách v běhu na lyžích, střelba ze 2 stanovišť na dvaapůltém a pátém km od startu).

9 Bandy kolektivní sportovní hra, při níž se hráči snaží dopravit do soupeřovy branky pomocí zahnutých holí tvrdý míček s korkovým středem obaleným nití. V českých zemích se začal bandy hokej hrát začátkem 20. století. Na rozdíl od pozemního hokeje je v poli pouze 7 hráčů. Hřiště na bandy hokej mělo rozměry jako při ledním hokeji, před brankami bylo brankoviště (poloměr = 7 m) na určení trestných rohů a pokutového úderu. Soutěže v bandyhokeji byly v České republice v roce 1959 zrušeny.

10 obrázková část

11 the end


Stáhnout ppt "Zimní sporty."

Podobné prezentace


Reklamy Google