Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 Riziko politické prosaditelnosti reformy penzijního systému Pavel Kohout.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 Riziko politické prosaditelnosti reformy penzijního systému Pavel Kohout."— Transkript prezentace:

1 1 Riziko politické prosaditelnosti reformy penzijního systému Pavel Kohout

2 2 Vize: Evropa, 20. léta 21. století Vlivem demografického vývoje dochází k nebývalému posílení vlivu starších věkových skupin V rámci demokratického volebního systému získávají penzisté a lidé v předdůchodovém věku absolutní volební většinu Lidé v produktivním věku ztrácejí téměř jakýkoli politický vliv.

3 3 Past penzijního systému Hans-Werner Sinn a Silke Übelmesserová publikovali v roce 2001 článek, jehož český nadpis zní „Kdy Němce uvězní v pasti jejich penzijní systém?“ Otázka nezní „zda?“, nýbrž „kdy?“

4 4 Současný trend Do roku 2023 zůstane střední věk voličů v Německu pod „věkem indiference“, což znamená, že reforma penzijního systému je demokraticky prosaditelná. Po roce 2023 se Německo stane gerontokratickou společností, kde staří rozhodují o mladých. Pouze strach, že mladí mohou emigrovat (a snad jistý altruismus) zabrání důchodcům úplně „vysát“ produktivní generace.

5 5 Hrozba ekonomické emigrace Čisté přistěhovalectví Němců do Švýcarska (počet osob) Týká se osob s nejvyššími příjmy Zvyšování daní způsobuje odliv kapitálu, zpomalení růstu HDP a v konečném důsledku pokles daňového inkasa.

6 6 Věk indiference je definován tak, že rozděluje populaci na dvě části: mladší, která na reformě získá a starší, která prodělá. (Definováno pro reformu Riesterova typu – směrem k fondům.) Racionálně jednající jedinci pod věkem indiference by měli podporovat zavedení fondového systému

7 7 Střední věk voličů

8 8 Poslední šance pro reformu

9 9 Riziko prosaditelnosti reformy Z demografického vývoje vyplývají tři možné scénáře: 1. provést reformu urychleně 2. neprovést ji nikdy 3. upravit reformu tak, aby postihla především mladší ročníky Pouze první možnost znamená řešení Co platí pro Německo, platí v podstatě i pro nás

10 10 Doporučení Náklady reformy musejí být vyváženě rozloženy mezi všechny věkové skupiny Je nutné informovat mladší věkové skupiny o tom, co je čeká v případě neprovedení reformy: velký průšvih.


Stáhnout ppt "1 Riziko politické prosaditelnosti reformy penzijního systému Pavel Kohout."

Podobné prezentace


Reklamy Google