Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0236.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0236."— Transkript prezentace:

1 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0236 Tematická oblast: Demografie Autor: Mgr. Dana Kubáčková Téma: Struktura obyvatelstva Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_DE_04_Struktura obyvatelstva Datum tvorby: 16.2.2013 Anotace (ročník): Prezentace je určena pro žáky 4. ročníku SŠ, slouží k výkladu a procvičení látky. Klíčová slova: populace, struktura, progresivní, stacionární, regresivní Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“

2 Struktura obyvatelstva = demografický ukazatel

3 Věková struktura Určujeme ji na základě znalosti věku každého jedince zkoumané populace. A) Co je populace?B) Co je dokončený věk? Soubor jedinců, mezi nimiž dochází k reprodukci. Věk, kterého se osoba dožila o posledních narozeninách.

4 Věková struktura Jednoleté věkové skupiny (nepřehledné). Pětileté věkové skupiny. Desetileté věkové skupiny…

5 Rozdělení populace Tři biologické generace: Dětská složka. Rodičovská složka. Prarodičovská složka. 0 – 14 let 15 – 49 let 50 +

6 Základní populační typy Podle počtu dětí, rodičů a prarodičů. – Progresivní – Stacionární – Regresivní Jaké procentuelní zastoupení generací k těmto typům patří? Kolik procent obyvatelstva tvoří rodičovská složka? Rodičovské složky je v každém obyvatelstvu 50%.

7 Progresivní typ Rodiče = 50%. Děti převládají nad prarodiči. Uveďte příklad populace. Rozvojové země.

8 Stacionární typ Rodiče = 50%. Je přibližně stejně dětí a prarodičů.

9 Regresivní typ Rodiče = 50%. Prarodiče převládají nad dětmi. Uveďte příklad populace. Většina evropských zemí.

10 Stárnutí obyvatelstva Každá populace postupně prodělává přechod od progresivní k regresivní. Populace stárne dvojím způsobem: – Stárnutí absolutní = snižování úmrtnosti a prodlužování střední délky života. – Stárnutí relativní = pokles porodnosti.

11 Věková struktura obyvatelstva České republiky Nepravidelná a rozkolísaná. Poznamenána změnami úrovně porodnosti. Vyšší úmrtnost mužů ve středním věku. Na vrcholu věkové pyramidy je výrazně vyšší zastoupení žen.

12 Věková struktura obyvatelstva České republiky Stagnuje počet osob starších 70 let (slabší ročníky z krize ve 30. letech). Silnější ročníky 50-60 letých (zvýšení porodnosti po 2. sv. válce). Silné ročníky narozených ve 2. pol. 40. let. Nižší porodnost na přelomu 60. let. Vysoký podíl narozených v 70. letech. V 80. letech nízká úroveň porodnosti.

13 Věková struktura obyvatelstva České republiky Předpoklad – početná rodičovská generace ze 70. let zvýší porodnost v 90. letech. Rok 1989 změnil demografické chování lidí – došlo k dalšímu snižování porodnosti. Znalosti změn současných i budoucích ve věkové struktuře jsou důležité nejenom pro demografický vývoj, ale i pro sociální a ekonomický rozvoj České republiky.

14 Ve dvojicích zodpovězte otázky: 1. Jakým způsobem lze v demografii třídit obyvatelstvo podle věku? 2. Jaké jsou základní populační typy a co je pro ně charakteristické? 3. K jakému typu patří ČR a které nejvýraznější události to ovlivňují? 4. Vyhledejte a do sešitu zapište informace potvrzující vaše tvrzení.

15 Použitá literatura, zdroje: Demografie-materiály ke cvičením. Praha: VŠE, Nakladatelství Oeconomica, 2010. ISBN 978-80-245-1389-8.


Stáhnout ppt "Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0236."

Podobné prezentace


Reklamy Google