Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

JavaScript Funkce.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "JavaScript Funkce."— Transkript prezentace:

1 JavaScript Funkce

2 Tvorba funkcí Funkce je kód, který jednou napíšeme a potom ho můžeme libovolně volat bez toho, abychom ho psali znovu a opakovali se. Funkci deklarujeme pomocí klíčového slova function a obsahuje blok kódu ve složených závorkách. Funkce, která vypíše do dokumentu "Ahoj, rád Tě vidím!", by vypadala takto:

3 Volání funkce a parametry
Funkce musí být nejprve deklarovaná a teprve pak ji můžeme volat Funkce může mít také libovolný počet parametrů, které píšeme do závorky v její definici a podle nich ovlivňujeme její chování.

4 Volání funkce a parametry
Funkce může také vracet nějakou hodnotu. Slouží k tomu příkaz return: Výhoda funkcí je v přehlednosti a úspornosti (můžeme napsat nějakou věc jednou a volat ji třeba stokrát na různých místech skriptu). Když se rozhodneme funkci změnit, provedeme změnu jen na jednom místě a tato změna se projeví všude, což značně snižuje riziko chyb

5 Funkcionální paradigma
JavaScript se liší od jiných jazyků tím, jak pracuje s funkcemi. Jde o specifický styl programování a myšlení pomocí funkcí. Funkci lze uložit do běžné proměnné a z této proměnné ji později volat.

6 Funkcionální paradigma
Ve skutečnosti jsou všechny funkce v JavaScriptu vnitřně proměnné. Funkci můžeme definovat přímo v přiřazení do proměnné, hovoříme potom o tzv. anonymní funkci:

7 Funkce callback předá funkci, uloženou v proměnné, jako parametr jiné funkci

8 Funkce pokud chceme více vstupních parametrů, oddělíme je čárkami
při volání funkce dokonce můžeme některé parametry vynechat a překladač nám nevynadá, jen uvnitř funkce budou mít potom hodnotu undefined


Stáhnout ppt "JavaScript Funkce."

Podobné prezentace


Reklamy Google