Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."— Transkript prezentace:

1 Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivityVI/2 inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti AutorMgr. Blanka Janková Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_2N_30_01 NázevPříjmy domácnosti Druh učebního materiáluPrezentace s výkladem učitele PředmětEkonomika Ročník2.. ročník nástavbového studia Provozní technika Tématický celekFinanční gramotnost pro střední školy AnotacePřehled možných příjmů domácnosti Metodický pokynPrezentace s komentářem, řízená diskuse a názory žáků k vybraným tématům, pod vedením učitele pochopit základní pojmy.. Klíčová slovaPříjmy domácnosti, Mzda, Sociální dávky, Příjmy z pronájmu, Příjmy z kapitálového majetku, Nepravidelné příjmy Očekávaný výstupSeznámit se s podstatou základních pojmů z oblasti finanční gramotnosti pro střední školy - příjmy domácnosti. Datum vytvoření1. února 2014

2 Příjmy domácnosti

3 Příjmy jsou všechny peníze, které přijdou do domácnosti za určité období. Příjmy dělíme na několik druhů podle toho, odkud do domácnosti přicházejí. Celková suma příjmů v domácím rozpočtu vzniká součtem všech příjmů výdělečně činných členů rodiny, kteří přispívají na chod domácnosti.

4 Mzda - vzniká na základě pracovně právního vztahu na základě: * Pracovní smlouvy - běžný pracovní poměr na dobu neurčitou nebo určitou Uveďte příklady zaměstnání k jednotlivým druhům! tzv. vedlejší zaměstnání: * Dohody o pracovní činnosti - max. na polovinu týdenní pracovní doby * Dohody o provedení práce - max. 300 hodin ročně

5 Dávky - peněžité sociální dávky - jsou vypláceny v rámci několika režimů: * dávky vyplácené na základě pojištění (nemocenského, důchodového, státní politiky zaměstnanosti) * dávky státní sociální podpory * dávky sociální pomoci.

6 Příjmy z pronájmu - vznikají na základě pronajímání nemovitosti – dům, byt, pole. Příjmy z kapitálového majetku - vznikají při vlastnění akcií, dluhopisů,podílových listů.

7 Příjmy z podnikání * provozování živnosti podle živnostenského zákona - řemeslné a koncesované živnosti * provozování obchodní společnosti podle obchodního zákoníku - a. s., s. r. o., k. s., v. o. s. Uveďte příklady!

8 Nepravidelné příjmy: * dědictví * výhra v loterii Nikdy je nelze plánovat na pokrytí běžných výdajů domácnosti

9 Zdroje informací: www.abecedarodinnychfinanci.cz/lekce/rodinny- rozpocet


Stáhnout ppt "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."

Podobné prezentace


Reklamy Google