Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rodinné potřeby a ekonomika

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rodinné potřeby a ekonomika"— Transkript prezentace:

1 Rodinné potřeby a ekonomika
Ekonomika rodiny není byznys, ale schopnost trvale zajišťovat rodinné potřeby na neziskovém principu.

2 Základní rodinné potřeby
Životní potřeby vzduch, voda a potraviny zdraví a léky ošacení a obutí obydlí Sociální potřeby rodinná péče sociální komunikace a empatie osobní lidské a intimní vztahy vědomí role a funkce jako smyslu bytí Jak ekonomicky zajistit sociální potřeby?

3 Voda a potraviny Právo na čisté ovzduší
Disponibilní zdroj kvalitní pitné vody vlastní (studna, pramen) z distribuce veřejný vodovod balená pitná voda Disponibilní potraviny sortiment, kvalita a ceny z vlastní produkce

4 Jsou požadavky ekologie módou nebo nezbytností?
Zdraví Zdravé životní prostředí a životní podmínky minimum ekologické zátěže, znečištění a kontaminace Disponibilní zdravotní pomoc, účinné léky a léčení dostupnost lékaře dostupnost urgentní pomoci zdarma dostupnost léků a zdraví prospěšných produktů schopnost a znalosti prevence a zdravého způsobu života Jsou požadavky ekologie módou nebo nezbytností?

5 Je naturismus a nudismus negací rodinných potřeb?
Ošacení a obutí Ochrana před přírodními i umělými vlivy před vlivy podnebí a počasí před poraněním Kulturní fenomén nahota je normou u přírodních etnik výraz osobních estetických a praktických preferencí móda jako výraz snahy vyniknout a zaujmout mimikry druhu homo sapiens sapiens (snaha oklamat) Je naturismus a nudismus negací rodinných potřeb?

6 Obydlí Útočiště Ochrana před podnebím a počasím
analogie niky a biotopu biologických druhů místo důvěrně známé a uklidňující Ochrana před podnebím a počasím Ochrana majetku a osob před jinými osobami Místo nerušeného spánku a rekonvalescence Místo domácnosti jako souboru činností Místo rodinné sociální komunikace Výraz estetických a praktických preferencí Výraz snahy demonstrovat ekonomickou úrověň a sociální status

7 Rodinná péče Vzájemná péče o nejbližší
zájem o problémy druhého péče o výchovu dětí v rodině péče o seniory v rodině péče o rodinné nemocné a hendikepované péče o udržitelné fyzické i duševní zdraví v rodině atd. Pokud rodina není schopna zajistit tuto péči, je nutné zřizovat externí pečovatelské subjekty. Rodina se nesmí spoléhat na externí služby.

8 Co nastanoe, když rodina „spolu nemluví“?
Sociální komunikace Rodina jako komunita neizolovaných jednotlivců využití přirozených citových vztahů mezigeneračně (rodiče a děti) vnitrogeneračně (sourozenecká sounáležitost, vztah mezi rodiči) verbální a neverbální komunikace jako tmelení vztahů trénink empatie na osobách, na nichž by mělo záležet Co nastanoe, když rodina „spolu nemluví“?

9 Lidské a intimní vztahy
Rodinné prostředí má výhodu znalosti členů rodiny navzájem a schopnosti tak bezpečně odlišit např. přátelské a nepřátelské projevy chování, špičkování v žertu od invektiv či lenost od indispozice. Intimní vztahy jsou základem biologických rodin a harmonického vývoje dětí. Důvěra a upřímnost je pro rodinu přirozenější než pro jiné vztahy a společenství. Jak souvisí lidské a intimní vztahy v rodině s etikou?

10 Co může nahradit rodinu jako smysl života?
Smysl existence Rodina dává smysl dětem jako objektu rodičovské lásky a jako útočiště pro poznávání reality rodičům jako cíl pracovního úsilí a ve snaze být dobrým příkladem prarodičům jako reflexe úspěchu jejich vlastního života a jako útočiště Co může nahradit rodinu jako smysl života?


Stáhnout ppt "Rodinné potřeby a ekonomika"

Podobné prezentace


Reklamy Google