Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mechanické vlastnosti kapalin Částice kapalin konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou malé mezery. Kapaliny jsou: téměř nestlačitelné tekuté.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mechanické vlastnosti kapalin Částice kapalin konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou malé mezery. Kapaliny jsou: téměř nestlačitelné tekuté."— Transkript prezentace:

1 Mechanické vlastnosti kapalin Částice kapalin konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou malé mezery. Kapaliny jsou: téměř nestlačitelné tekuté (dají se přelévat) snadno dělitelné hladina kapaliny v klidu je vodorovná

2 Jak se přenáší tlak v kapalině? Vnější síla F působí na píst o ploše S. Jaký bude tlak v místech A, B, C, D? F S A B C D

3 Pokus Potřebujeme láhev z plastu,do které uděláme u hrdla několik vpichů jehlou.Láhev naplníme vodou až k otvorům a uzavřeme ji, nakloníme a zmáčkneme ji.

4 Co pozorujeme? Voda vystřikuje všemi otvory stejně prudce a kolmo na stěny nádoby. Výsledek pokusu nezáleží na tom, v jakém směru působíme silou na láhev.

5 Pascalův zákon Působením vnější tlakové síly kolmo na povrch kapaliny v uzavřené nádobě vznikne ve všech místech kapaliny stejný tlak.

6 ZÁVĚR Tlak v místech A, B, C, D naší úlohy bude stejný. Velikost tlaku vypočítáme, jestliže velikost síly vydělíme obsahem plochy. p = F : S p – tlak - Pa F – síla - N S – obsah plochy – m 2

7 Využití Pascalova zákona Hydraulické zařízení


Stáhnout ppt "Mechanické vlastnosti kapalin Částice kapalin konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou malé mezery. Kapaliny jsou: téměř nestlačitelné tekuté."

Podobné prezentace


Reklamy Google