Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Intelektuálové versus hlupáci Referát do předmětu Evoluční psychologie Vypracovala : Martina Janová 1.navazující ročník OTK v Olomouci 2010.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Intelektuálové versus hlupáci Referát do předmětu Evoluční psychologie Vypracovala : Martina Janová 1.navazující ročník OTK v Olomouci 2010."— Transkript prezentace:

1 Intelektuálové versus hlupáci Referát do předmětu Evoluční psychologie Vypracovala : Martina Janová 1.navazující ročník OTK v Olomouci 2010

2 Podle USA filmu Idiocracy z roku 2006 Režie: Mike Judge Žánr : dobrodružná sci-fi komedie

3 Pohybujeme se kolem roku 2000 a na začátku jsou dva rozdílné páry : Největší kontrasty jsou v dosaženém vzdělání a výšce IQ Kariéra, práce Fitness a vztah k sexu Zájmy, trávení volného času a celkový životní styl Upozornění: obrázky i jména jsou pouze ilustrační a autorka nechce v žádném případě na něco poukazovat nebo soudit!!!

4 Richard a Alžběta Poznali se při studiu na vysoké škole, souhrn IQ zhruba 240. Jsou spolu 5 let, on se věnuje vlastní právnické praxi, ona také buduje kariéru ve věhlasné právnické firmě. Jsou bezdětní, v otázkách antikoncepce zodpovědní ( ona bere HA, on používá pánskou ochranu), nechtějí ohrozit svou slibnou kariéru. Společné zájmy: literatura, kultura, společenské akce, golf

5 Evžen a Olina Znají se od dětství, pocházejí ze stejné vesnice, souhrn IQ zhruba 160. Sblížili se na jedné vesnické zábavě, vzali se a za 9 měsíců se jim narodila zdravá dcera. On se věnuje zednické profesi, ona přerušila studium na učilišti, kde se připravovala na profesi prodavačky a odešla na mateřskou dovolenou. Společné zájmy: on miluje pivo a fotbal, ona seriály a tlachání se sousedkami, spojuje je především dcera a podobný styl života

6 Stav po pěti letech Richard s Alžbětou mají slibně rozjetou kariéru, pořídili si krásný dům a nové auto. Oba bedlivě sledují ekonomickou situaci světa a jsou pevně přesvědčeni, že by do těchto podmínek přivedl dítě pouze blázen.

7 Evžen s Olinou žijí stále v bytě s jejími rodiči, k prvorozené dceři přibyli dva mladší sourozenci. Jezdí starou škodovkou, kam se jim zatím vejde celá rodina. On vypije o pět piv denně více než dříve, ona dostala novou televizi a je spokojená.

8 Stav po osmi letech Richard s Alžbětou se stále věnují své kariéře, v práci se jim daří dobře. Pořídili si druhé auto a chalupu na horách. Začínají přemýšlet, že by si pořídili dítě, aby byl jejich rodinný život kompletní.

9 U Evžena s Olinou se nedějí žádné velké změny, nejstarší dcera nastoupila do první třídy, má mírné problémy s udržením pozornosti. Narodil se jim další syn.

10 Stav po deseti letech Richard s Alžbětou se dva roky marně snaží počít dítě. Oběma již táhne ke čtyřicátému roku života a oba chápou vážnost situace. Podstupují různá vyšetření, avšak bez průkazného důvodu neplodnosti.

11 Rodina Oliny a Evžena se stále rozrůstá. Kromě opět těhotné Oliny je těhotná také její sestra, kterou Evžen přivedl do jiného stavu na bratrově svatbě. To sice zapříčinilo hádky v rodině, avšak nezpůsobilo to konec nepřetržitému plození dětí. Nejstarší dcera, které je devět let si začíná všímat rozdílů mezi děvčaty a chlapci a živě se o ně zajímá.

12 Stav po dvaceti letech Richard umřel ve věku 49 let na srdeční příhodu. Alžběta se nevzdává myšlenky, že bude mít jednou své dítě, avšak vzhledem k pokročilejšímu věku spoléhá spíše na zázrak medicíny nežli přírody. Nechává zmrazit své vajíčko a doufá, že jednou potká oddaného partnera a vhodného dárce spermatu.

13 Rodina Evžena a Oliny zdá se v produkci dětí nepolevuje, nejstarší dcera již má také potomka. Velká část dětí navštěvuje pomocnou školu, starší děti studují hlavně učební obory. Nejúspěšnější syn získal maturitu v nástavbovém studiu. Vysokou školu nestuduje z této rodiny nikdo.

14 Výsledky pozorování Z provedeného srovnání dvou rodin je zřejmé, které sociální skupiny mají větší reprodukční potenciál. „Intelektuálové“, kteří odsouvají stvoření potomka na pozdější, zajištěnější dobu často končí z biologických důvodů bezdětní. Instinktivně založené páry, které podceňují antikoncepční ochranu mají často více dětí, než jim dovoluje jejich ekonomická situace. Dětem se poté nedostává potřebného vzdělání a kopírují zvyky a styl svých rodičů.

15 Postupné genetické hloupnutí obyvatelstva, s tím rozvoj konzumního způsobu života, odmítání ekologických problémů. Přelidněnost, nedostatek místa a potravy. Nebezpečné hromadění odpadu, nedostatek pitné vody, vyčerpání neobovitelných přírodních zdrojů. Omezení slovní zásoby, úpadek jazyka, rozšíření slangu a nespisovné mluvy. Reálná hrozba

16 Řešení Milujte se a množte se. Ale zodpovědně!


Stáhnout ppt "Intelektuálové versus hlupáci Referát do předmětu Evoluční psychologie Vypracovala : Martina Janová 1.navazující ročník OTK v Olomouci 2010."

Podobné prezentace


Reklamy Google