Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Otiskování - ruce Název školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Otiskování - ruce Název školy"— Transkript prezentace:

1 Otiskování - ruce www.zlinskedumy.cz Název školy
Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Otiskování - ruce Označení DUM VY_32_INOVACE_07_1_01 Mgr. Vlastimil Hrbáček Datum Vzdělávací oblast Umění a kultura Vzdělávací obor Výtvarná výchova Tematický okruh Výtvarné techniky, materiály a náměty Ročník Kvarta, 1. ročník a kvinta, 2. ročník

2 Otiskování (obtiskování)
Metoda otisku souvisí s různými výtvarnými, především grafickými technikami. Nejjednodušší technikou spojenou s obtiskováním kresby přes barevnou vrstvu je monotyp. Je třeba zmínit také termín dekalk, což je obraz vzniklý odkrýváním nanesené svrchní vrstvy barvy a spočívající v uplatnění barevné struktury (textury) spodní vrstvy. Blízkou technikou je také frotáž, při níž obraz vzniká otěrem materiálu (barvy, tuhy apod.) o tenký papír, pod nímž je umístěn podklad patřičné struktury. Ta je otíráním zachycena na papíře. Metodu otisku (dekalku) i frotáže využíval představitel surrealismu Max Ernst, který si takto náhodně vzniklými obrazy připravoval texturu podmalby svých obrazů.

3 Max Ernst – Les – struktura otisku

4 Max Ernst – Les – struktura frotáže

5 Otisk ruky My využijeme nejdříve jednoduchou techniku otisku ruky a dokreslení otisku. Naneste na ruku sytou vodovou barvu a otiskněte ji na papír.

6 Úkol 1 : Sledujme kresbu otisku
Celkový tvar barevné skvrny i zbylého papíru (pozitiv i negativ)

7 Úkol 1a : Sledujme kresbu otisku
B. Detail čar (rýh), které zanechal povrch naší ruky (struktura) – můžeme využít i lupy!

8 Úkol 2 : Dokreslíme tenkým fixem nebo perem a tuší vzniklou novou skutečnost - ukázky

9

10 Fantazii se meze nekladou Harlekýn zelenofialový

11 Využití negativní kresby

12

13 Otisky ruky - zmnožení Nyní se pokusíme přiblížit Maxu Ernstovi a vytvořit obraz pomocí zmnožení otisků a přetiskováním ve více vrstvách. I zde můžeme (ale nemusíme!) využít možnost dokreslení. Pozor na míchání vhodných barev! Otázka: Které barvy bychom míchat neměli?

14 Hlava draka

15 Hlava lva

16 Mořská ryba

17 Les Maxe Ernsta

18 Zdroj – fotografie a obrázky – archiv autora


Stáhnout ppt "Otiskování - ruce Název školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google