Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY"— Transkript prezentace:

1 PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY

2 Spočítej si svůj BMI (Body Mass Index):
tělesná hmotnost (v kg) BMI = ——————————— (tělesná výška v metrech)²

3 Vypočítanou hodnotu porovnej s tabulkou optimálních hodnot BMI dle věku:
(roky) Hodnota BMI (kg/m²) chlapci dívky 11 12 16,5 - 19,5 ,5 13 14 18,5 - 22 15 16 19,5 - 22 19,5 - 23

4 OBEZITA = stav, ve kterém přirozená energetická rezerva, která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad obvyklou úroveň a poškozuje zdraví.

5 PŘÍČINY Nadměrná chuť k jídlu - nadměrný příjem kalorií Deprese (nedostatek harmonie v rodině, osobní problémy aj.) Nedostatek pohybu Nedostatek spánku Podzimní přibírání váhy (podvědomé vyhodnocení podzimních stresů jako signálu k zvyšování tukových zásob) Hypofunkce štítné žlázy Nadbytek estrogenů PROJEVY Omezení pohyblivosti Kardiovaskulární onemocnění Vysoká hladina cholesterolu Potíže s klouby Zadýchávání se Estetické hledisko Výskyt dalších civilizačních chorob (např.: diabetes melitus)

6 BULIMIE = porucha příjmu potravy, spočívá v záchvatovitém přejídání a snaze tomuto čelit – úmyslným vyvrhováním potravy, ale také vyvoláváním průjmu, užíváním anorektik či jiných látek k hubnutí se snahou, aby postižený netloustl. Projevuje se zejména u dívek ve věku 13–18 let, není však výjimkou ani ve vyšším věku a u mužů. Léčí se pomocí psychoterapie.

7 MENTÁLNÍ ANOREXIE = duševní nemoc spočívající v odmítání potravy a zkreslené představě o svém těle. Začíná nejčastěji mezi lety života, ale může se objevit dříve i později jako reakce na nějakou novou životní situaci či událost, se kterou se daný jedinec nedokáže vypořádat (přechod na střední či vysokou školu, rozvod rodičů, úmrtí v rodině apod.). Pro anorexii je charakteristické snižování hmotnosti úmyslně vyvolané daným jedincem, které vyvolává jednak snižováním příjmu tekutin a potravy, zvyšováním energetického výdeje, vyprovokováním zvracení, průjmy či užívání anorektik a diuretik.

8 PROJEVY Úbytek hmotnosti, BMI index je 17,5 a méně Hmotnost si pacient snižuje sám dietami Vnímání sebe sama jako příliš tlustého, přetrvávající strach z tloušťky, zkreslených představách o vlastním těle Ztráta menstruace, nespavost, nesoustředěnost DALŠÍ PROJEVY Metabolismus - snížená hladina draslíku, otoky Zpomalené vyprazdňování žaludku, zácpa, zaněty slinivky břišní Kardiovaskulární systém - hypotenze, srdeční arytmie Hematologické problémy - anémie Kožní - suchá, praskající kůže Plicní - záněty plic (vdechnutí zvratků) CNS - atrofie mozku, poruchy paměti Neurologické - křeče, svalová slabost Reprodukční - neplodnost

9 ZE ŽIVOTA: Monice je 13 let. V poslední době hodně vyrostla a už měří 170 cm. Babičce se zdá, že je moc hubená, ale sestra nedávno žertovala o její tloušťce. Vypočítejte, v jakém intervalu hodnot by si měla Monika udržovat svou tělesnou hmotnost.

10 Použitá literatura: MARÁDOVÁ, Eva. Výchova ke zdraví: pracovní sešit pro ročník základní školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, 2004, 64 s. Zdravý životní styl. ISBN Wikipedie – Poruchy příjmu potravy


Stáhnout ppt "PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY"

Podobné prezentace


Reklamy Google