Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Příprava lepících směsí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Příprava lepících směsí"— Transkript prezentace:

1 Příprava lepících směsí
Přípravou se rozumí úprava lepidla pro aplikaci. Rozpouštění, přidávání nastavovadel, plnidel, tvrdidel a jiných přísad. Veškeré komponenty mají mít teplotu 20±2oC. Nedodržením teploty se mění viskozita. Receptura závisí na druhu lepidla. Lepidla se skladují v krytých skladech při teplotě 5 – 18oC v uzavřených obalech. Automatizovaná příprava lepidla je kvalitnější než individuální.

2 Nanášení lepících směsí válcovými nanášečkami.
Válcové nanášečky – nejrozšířenější způsob. Nejkvalitnější nános lepidla na čtyřválcové (dva a dva ocelové nebo pogumované). Povrch válců hladký nebo rýhovaný. Rychlost posuvu 10 – 60 m/min, velikost nánosu 70 – 240 g/m2. (fólie 120 – 160 g, dýhy 180 – 220 g)

3 Skládání souborů k lisování – ukládání sesazenek na přířezy nebo konstrukční desky. Dýhové sesazenky jsou složeny na paletách v pořadí lepení, vždy vnější a vnitřní na sebe a levou stranou k sobě. Ruční – na připravenou sesazenku se položí konstrukční deska opatřená lepidlem a přiloží se horní lícová sesazenka. Mechanizované skládání – provádí se pomocí vakuových nebo vidlicových překladačů.

4 Lisování – zajišťuje dokonalý styk lepených ploch, jejich fixaci a vytvoření tenké vrstvy lepidla. Nadměrný tlak vytlačuje lepidlo ze spoje nebo dochází k prolisování do lepeného povrchu. Základní parametry lisování - doba vkládání do lisu ( čas od vložení po dosažení lisovacího tlaku), - lisovací doba (doba po kterou působí tlak a teplota)- závisí na druhu lepených materiálů, tloušťce lepeného souboru, teplotě desek, velikosti tlaku a nánosu lepící směsi, - lisovací teplota, - lisovací tlak – určuje se pomocí tabulek, diagramu nebo výpočtem. Lisovací cyklus se skládá z fází plnění, uzavření lisu, náběhu tlaku, lisovací doby, poklesu tlaku, otevření lisu a vyprázdnění. Jedno nebo více etážové lisy, desky vyhřívány párou, horkou vodou nebo elektricky. Pracují kontinuálně (spojitě) nebo v krocích.

5 Víceetážové hydraulické lisy – 6 – 12 etáží, velikost desek 1300 x 2300 mm, světlost etáží 80 – 140 mm. teplota 95 – 100oC. Mechanizované plnění a vyprazdňování. Pomocí dvou etažérů. Jednoetážové lisy – pracují v taktech a jsou průběžné, používá se rychle tvrdnoucích lepidel a vyšších lisovacích teplot. (dýhování 140 – 150oC, 45 – 55 sekund, fólie 125 – 135oC, lisovací čas 40 – 50 sekund.) Lepení laminátů (Umacart) za studena nebo zvýšené teploty (max.85oC). Doba lisování za studena 6 až 8 hodin, při 60oC 20 minut. Lisovací tlak 0,4 – 0,6 MPa. Druhá strana laminát nebo dýha tl. 1,2 mm. Lepení fólií na konstrukční dílce – lisovací teplota 100 – 125oC, tlak podle viskozity lepidla a kvality podkladu, voštinové desky 0,2 – 0,25 MPa, překližky, laťovky a DVD 0,4 MPa, DTD, MDF a PD 0,4 – 0,5 MPa. Lisovací doba 3 – 4 minuty.


Stáhnout ppt "Příprava lepících směsí"

Podobné prezentace


Reklamy Google