Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bezpečí a počítače Počítače škodlivé programy - malware Internet komunikační praktiky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bezpečí a počítače Počítače škodlivé programy - malware Internet komunikační praktiky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE,"— Transkript prezentace:

1 Bezpečí a počítače Počítače škodlivé programy - malware Internet komunikační praktiky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Bezpečí a počítače Počítače Škodlivé programy : počítačový vir trojský kůň spyware adware Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 Bezpečí a počítače Počítače Počítačový vir (červ) - program, který se dokáže šířit sám - bez vědomí uživatele (infekce!) - součást jiných souborů, dokumentů, webových stránek - většinou škodlivé účinky (mazání dat) - Pozor! Také na Facebooku, v mobilu Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 Bezpečí a počítače Počítače Trojský kůň -skrytá část programu s funkcí, se kterou uživatel nesouhlasí -samostatný program či součást jiného programu, který vypadá užitečně -škodlivá činnost -nedokáže sám způsobovat infekci Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 Bezpečí a počítače Počítače Spyware -program, který odesílá data z počítače bez vědomí uživatele -může odesílat např. hesla -často součást jiných programů Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 Bezpečí a počítače Počítače Adware -reklama jako součást programu (např. za to, že je program „zdarma“) -neškodí, obtěžuje Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 Bezpečí a počítače Počítače Jak se chránit?  antivirus (Avast, AVG, Kaspersky, NOD32)  antispyware (Spyware Terminator)  firewall (zapnutý ve Windows)  aktualizované Windows Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 Bezpečí a počítače Počítače Co dělat?  neprohlížet stránky s podezřelým/nelegálním obsahem  neinstalovat neznámé programy nebo je předem zkontrolovat antivirem  nestahovat přílohy ze spamu, neklikat na podezřelé odkazy  mít aktualizovaný bezpečnostní SW Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 Bezpečí a počítače Internet Komunikační praktiky: hoax spam kyberšikana vyvolání falešné důvěry (grooming) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 Bezpečí a počítače Internet Hoax -falešná, poplašná zpráva zasílaná emailem -varuje před neexistujícím nebezpečím; falešné nabídky, fámy -výzva k odeslání na další adresy: řetězové emaily s podvody, mystifikacemi, žerty -primárně neškodí, ale obtěžuje -www.hoax.czwww.hoax.cz Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 Bezpečí a počítače Internet Spam -nevyžádané sdělení šířící se internetem -nejčastěji reklamní zprávy v e-mailech nebo diskuzních fórech -různé aplikace, kvízy na Facebooku Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 Bezpečí a počítače Internet Kyberšikana -různé podoby -natáčení lidí na video a zveřejnění na netu, posílání obtěžujících a urážlivých SMS či e-mailů Anna Halmanová oběť kyberšikany Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Zdroj: http://superwizjer.onet.pl/_i/trago/ania2.jpg

13 Bezpečí a počítače Internet Kyberšikana -různé podoby -natáčení lidí na video a zveřejnění na netu, posílání obtěžujících a urážlivých SMS či e-mailů Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. http://www.youtube.com/watch?v=ywx3hYVVn-8&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=oyDxtzwoDrk&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=C_LFhrB5KzA

14 Bezpečí a počítače Internet Cyber grooming – vyvolání falešné důvěry -chování dospělých, kteří navazují vztahy přes ICQ, chaty apod. s nezletilými, aby je mohli sexuálně obtěžovat nebo zneužít Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

15 Bezpečí a počítače Internet Co dělat?  nikomu a ničemu neznámému nevěř!  nikdy nikomu nesvěřuj své soukromé údaje (věk, adresu), číslo telefonu, hesla apod., nevystavuj na netu soukromé fotky  nikdy neodpovídej na neslušné, obtěžující zprávy a emaily  v případě nouze se vždy obrať na dospělého! Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

16 Bezpečí a počítače Myslete než bude pozdě!! Obrázek dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Human_brain_NIH.jpg Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "Bezpečí a počítače Počítače škodlivé programy - malware Internet komunikační praktiky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE,"

Podobné prezentace


Reklamy Google