Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_550

2 Mgr. Blažena Gebauerová Třída/ročník: 2. (6.) Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Blažena Gebauerová Třída/ročník: 2. (6.) Datum vytvoření: Červenec 2013 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Prvoci Vzdělávací obor Biologie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Žák dovede charakterizovat kmen Výtrusovci, rozdělit je do skupin, vyjmenuje přenašeče závažných chorob Klíčová slova: Výtrusovci, hromadinky, kokcidie, krvinkovky, toxoplasmóza, malárie Druh učebního materiálu: prezentace

3 Kmen: Výtrusovci (Sporozoa)

4 Výtrusovci (Sporozoa, Apicomplexa)
Je skupina jednobuněčných alveolátních organismů. Dříve byla řazena do říše prvoků, dnes mezi Chromalveolata resp. Chromista. (mají pod svou cytoplazmatickou membránou ploché vakuoly, zvané kortikální alveoly. Tyto struktury, tvořené celulózou nebo jinými látkami, jsou ohraničené jednou membránou a společně tvoří tzv. pelikulu, zajišťující buňce tuhost a pružnost) Výtrusovci dosahují velikosti 0,004–0,04mm. Jsou to výhradně nitrobuněční parazité, nebo parazité mimobuněční

5 Výtrusovci Potrava je přijímána pasivně - pomocí osmózy, nebo pinocytózou. Vylučování probíhá povrchem těla, Dýchání má formu anaerobní. Pohyb obstarává buď posuv podélných lišt na povrchu těla, nebo soustava myofibril umožňující kontrakci buňky a její klouzavý pohyb.

6 Rozmnožování Výtrusovci mají složité vývojové cykly, střídá se u nich pohlavní a nepohlavní rozmnožování. Nejprve u nich dochází k rozdělení jedince - sporozoita, na množství dceřiných jedinců (tento jev se nazývá schizogonie, nebo také merogonie). Toto se opakuje 2–3krát, následuje zrací dělení buněk (meióza), tvorba gamet, jejich splynutím vznikne oocysta (tento jev se nazývá gametogonie), cyklus uzavírá nepohlavní namnožení uvnitř oocysty (sporogonie).

7 Výtrusovci (Sporozoa, Apicomplexa)
Hromadinky (Gregarinia) Kokcidie (Coccidia) Krvinkovky (Haemosporidia)

8 Hromadinky (Gregarinia)
Parazité bezobratlých Vývoj probíhá v 1 hostiteli Mají fylogenetický význam. Buňku tvoří: epimerit, protomerit deutomerit – obsahuje jádro Hromadinka švábí (Gregarina blattarum)

9 Stavba buňky hromadinky

10 Kokcidie (Coccidia) Při rozmnožování se střídá schizogonie se sporogonií v jediném hostiteli Parazitují uvnitř buněk hostitele Kokcidie jaterní (Eimeria stidae) Kokcidie kočičí (Toxoplasma gondii)

11 Kokcidióza králíků a zajíců
Kokcidióza králíků a zajíců. Kokcidie jaterní napadá játra, způsobuje hnisavé záněty žlučovodů. Kopulací gamet vzniká zygota, která se vyvine v oocystu. Ta je dopravena do střeva a s výkaly opouští tělo. Na vzduchu dochází ke sporogonii – nemoc se šíří s výkaly potřísněnou potravou.

12 Průběh nákazy Toxoplasmou Gondii – kokcidií kočičí Toxoplasma gondii

13 Stavba buňky Toxoplasmy gondii,
ta způsobuje onemocnění TOXOPLASMÓZU Infekce probíhá u většiny lidí bez klinických příznaků nebo jen s mírnými příznaky (uzlinová forma). Infekce je však nebezpečná pro plody matek v prvním a druhém trimestru gravidity a pro imunodeficientní HIV pacienty, nebo po transplantaci či ozáření. Člověk se může nakazit zpravidla perorálně (ústy), pozřením vysporulovaných oocyst (pocházejí z trusu koček) nebo tkáňových cyst (z masa všech druhů zvířat).

14 Krvinkovky (Haemosporidia)
je skupina parazitických výtrusovců Jsou to původci závažných onemocnění lidí i zvířat, přenášených krev sajícími členovci. Významné jsou rody (zimnička) Plasmodium, původce MALÁRIE, Babesia, původce babesiózy, a Theileria, která způsobuje smrtelné onemocnění skotu.

15 Životní cyklus krvinkovek
v životním cyklu dochází ke střídání hostitelů - definitivním hostitelem jsou krev sající členovci - komáři, mezihostitelem pak obratlovci včetně člověka. Nepohlavní rozmnožování probíhá většinou v krevních buňkách, gamogonie a sporogonie ve střevě, slinných žlázách i jinde v těle členovce, který zároveň slouží jako vektor hostitele. Více v DUM č. 557, Patogenní prvoci II.

16

17 Použité zdroje ZICHÁČEK, Vladimír. Zoologie. 1. vyd. Olomouc: FIN, 1995, 292 s. ISBN LANG, Jaroslav, Oldřich PRAVDA, Jaromír DOSKOČIL a Karel HŮRKA. Zoologie: 1.díl. Praha: SPN, 1974. Výtrusovci. [online]. [cit ]. Dostupné z Obr. 8: [online]. [cit ]. Dostupné z: Obr. 9: Hromadinka. [online]. [cit ]. Dostupné z: Obr. 12 a 13. The Apicoplast: An Organelle with a Green Past . [online]. [cit ]. Dostupné z: Figure 2: Toxoplasma gondii life cycle © 2005 Nature Education Aliberti, J. Host persistence: exploitation of anti-inflammatory pathways by Toxoplasma GONDII. Nature Reviews Immunology 5, 162–170 (2005) doi: /nri1547. All rights reserved. Obr. 12/2 Toxoplazma gondii . [online]. [cit ]. Dostupné z: Congenital Toxoplasmosis, OBR. 16. KRVINKOVKY. [online]. [cit ]. Dostupné z: ttp://cs.wikipedia.org/wiki/Krvinkovky


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google