Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_531

2 Mitóza, karyokineze, cytokineze.
Jméno autora: Mgr. Zdeňka Hanzliková Třída/ročník: 1. (5.) Datum vytvoření: Říjen 2012 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Obecná biologie Předmět: Biologie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Seznámení se způsobem vzniku tělních buněk, s etapami karyokineze, možné využít k opakování k maturitě. Klíčová slova: Mitóza, karyokineze, cytokineze. Druh učebního materiálu: prezentace

3 Co je to mitóza? je to způsob karyokineze ( dělení jádra) při dělení buněk je to způsob vzniku tělních – somatických buněk je to jedna ze 4 etap životního cyklu buňky Rozmnožování buněk je jedna ze základních vlastností buněk. Zajišťuje rozmnožování jedince, vývoj, růst a náhradu poškozených buněk.

4 Dělení buněk zahrnuje vždy 2 fáze:
Karyokineze – dělení jádra ( rovnoměrné rozdělení genetického materiálu) – probíhá a) mitózou – při ní vznikají tělní ( somatické buňky) b) meiózou –při ní vznikají pohlavní buňky ( gamety) nebo výtrusy( spóry) Cytokineze – dělení celé buňky ( zmnožují se organely a jiné struktury)

5 Mitóza Probíhá ve 4 fázích: profáze metafáze anafáze telofáze
Poté skončí karyokineze – dělení jádra a následuje cytokineze – dělení celé buňky.

6 Průběh karyokineze – mitózou a cytokineze- obr.č.1.

7 Profáze - dochází ke spiralizaci DNA, chromozomy se zkracují, stávají se viditelnější, mizí jaderná membrána a jadérko centrozóm se dělí a vzniklé 2 centrozómy jdou k opačným pólům buňky, tvoří se dělící vřeténko na centroméře každého chromozomu se tvoří 2 kinetochory, ze kterých vyrůstají mikrotubuly k protilehlým centrozómům

8 Metafáze – obr.č.2. Chromozomy se seskupují v rovníkové
( ekvatoriální) rovině a jejich poloviny- sesterské chromatidy jsou spojeny už jen centromérou.

9 Anafáze – obr.č.3. Chromozomy se rozdělí na 2 chromatidy a ty se pohybují k opačným pólům dělícího vřeténka. Dochází ke zkracování mikrotubulů dělícího vřeténka.

10 Telofáze – obr.č.4. Opačný proces k profázi, chromozomy se rozplétají, despiralizace DNA, nejsou už tak viditelné. Obnovuje se jaderná membrána a jadérka. Zaniká dělící vřeténko, nastává cytokineze.

11 Mitóza – obr.č.5.

12 Souhrn Mitóza je způsob karyokineze při vzniku tělních somatických buněk. Tyto buňky jsou identické jako buňka mateřská. Z jedné diploidní buňky mateřské vznikají dvě diploidní buňky dceřinné ( k zdvojení chromozomů dochází až v S fázi buněčného cyklu). Mitóza má 4 fáze, pak probíhá cytokineze. Období mezi mitózami se nazývá interfáze a zahrnuje fáze G1, S fázi a G2.

13 Opakování Mitóza Profáze Metafáze Anafáze Telofáze Cytokineze
Dělení celé buňky Klidové období mezi mitózami Chromozomy se řadí do rovníkové roviny DNA se spiralizuje, rozpouští se jad.membrána, staví se dělící vřeténko způsob karyokineze Chromozomy se dělí v místě centromery Vznikají nová jádra, dělící vřeténko se rozpadá, chystá se cytokineze Mitóza Profáze Metafáze Anafáze Telofáze Cytokineze Interfáze

14 Citace literatury Kislinger, František, Jana Laníková, Jiří Šlégl a Irena Žurková. Biologie V.: Základy obecné biologie. 1. vyd. Klatovy: Gymnázium v Klatovech, Typos, 1995. Jelínek, Jan a Vladimír Zicháček. Biologie pro gymnázia. 7.rozšířené vydání. Olomouc: Studio nakladetelství Olomouc, ISBN obr.č.1.: MACHÁČEK, T. KOLEKTIV BIOMACH. Biomach, výpisky z biologie: Dělení buňky [online] , [cit ]. Dostupné z: obr.č.2., obr č.3. a č.4.:HAVLÍČEK, Zdeněk a Ludmila KVASNICOVÁ. AGRONOMICKÁ FAKULTA, Ústav morfologie, fyziologie a genetiky zvířat. Virtuální svět genetiky 1.: Mitóza [online] [cit ]. Dostupné z: obr.č.5.:PANČÍK, Peter a MARCIŠOVÁ. Bioweb.genesis.eu: Bunkový cyklus - mitóza [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google