Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výtrusovci.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výtrusovci."— Transkript prezentace:

1 Výtrusovci

2 Taxonomie Nadříše: Eukaryota Říše: Živočichové (Animalia)
Podříše: Prvoci (Protozoa) Kmen: Výtrusovci (Apicomplexa, Sporozoa) Nadříše: Eukaryota Říše: Prvoci Kmen: Výtrusovci

3 Způsob života typického výtrusovce
Životní cyklus začíná napadením hostitele Sporozoitem. Sporozoit má na špičce buňky systém drobných organel (Apikální komplex), které umožňují přichycení na tkáně či buňky hostitele, z kterých parazit odčerpává živiny pro svůj vývoj. V další fázi se parazit rozmnoží.

4 Rozmnožování výtrusovců
Výtrusovci se rozmnožují rozpadem na mnoho jedinců (někdy i stovky). Vznikají jedinci, kteří produkují gamety (pohlavní buňky). Ty splývají v zygotu, která se přeměňuje ve sporu. Spora představuje klidové, velmi odolné stádium, které může u několika druhů sloužit k rozšiřování parazitů do nového hostitele. V něm se poté ve spoře tvoří Sporozoiti, kteří pomocí svého Apikálního komplexu napadají tkáně a buňky hostitele.

5 Galerie Výtrusovců

6 Krvinkovky (Haemosproridia)
Napadají obratlovce včetně lidí. Některé druhy (Plasmodia – česky zimnička) způsobují různé formy malárie. 2 hlavní druhy zimničky – třídenní (záchvat každý 3. den) a tropická (záchvat každý den) V těle napadají nejprve játra, po namnožení červené krvinky, kterým stravují hemoglobin a způsobují jejich prasknutí. Způsobují horečky téměř 41°C Přenašečem je komár Anopheles Krvinkovka produkuje látku, která zvyšuje srážlivost krve. Komár pak musí vyhledat více obětí.

7 Při sání krve může sám zimničku získat a nakazit ji dalšího člověka.
Čtyři druhy tohoto rodu jsou rozšířené v bažinatých oblastech tropů.

8 Komár Anopheles

9 Krvinkovka

10 Kokcidie (Coccidia) Nejznámějším a nestarším druhem kokcidií je Toxoplazma. Působí u člověka. Je tak starým druhem, že si proti němu lidský organismus vytvořil jistou míru obranyschopnosti.

11 Kokcidie jaterní Paraziti ptáků a savců. Napadá játra a žlučovody.
Přenáší se potravou kontaminovanou výkaly králíků. Pro děti může být infekce smrtelná.

12 Toxoplasma Způsobuje nemoc podobnou chřipce.
Parazit zůstává v nervové soustavě hostitele. Napadá vysoké procento populace (asi 40 %) . U těhotných žen může způsobit poškození plodu. Člověk se může nakazit z kočičích výkalů či konzumaci syrového hovězího masa. Zajímavostí je, že prvních několik desítek lidí, kteří v USA a Evropě zemřeli s diagnózou AIDS, hostilo zároveň toxoplasmu. Svým dospělým nositelům může způsobovat až při zhoršení zdravotního stavu, společně s jinou nemocí.

13 Kokcidie Kokcidie jaterní Toxoplasma

14 Toxoplasma

15 Hromadinky (Gregarinidea)
Postihují trávicí soustavu bezobratlých. Měří μm. Hromadinky se vtlačí na buňku hostitele a přebývají ve vytvořené prohlubni.

16 Hromadinka

17 Zdroje Zoologie: Miroslav Papáček, Vlasta Matěnová, Josef Matěna, Tomáš Soldán. Scientia, Praha 2000 Biologie živočichů: Jaroslav Smrž, Ivan Horáček, Miroslav Švátora. Fortuna, Praha 2004 21. století 8/2007: Rf hobby s. r. o. Praha 2007 cs. wikipedia.org


Stáhnout ppt "Výtrusovci."

Podobné prezentace


Reklamy Google