Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Definice dobrovolnictví

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Definice dobrovolnictví"— Transkript prezentace:

1 Definice dobrovolnictví
Dobrovolník je člověk, který se ze své vůle rozhodne věnovat svůj čas, znalosti a zkušenosti potřebným lidem nebo činnostem bez nároku na odměnu.

2 Těm, kteří se dali získat dobrovolně, můžeme důvěřovat, ale nikdy těm, kteří bylo mocí donucení nebo lstí získáni (Jan Amos Komenský)

3 Dobrovolníci a § Dobrovolnictví je občanskoprávní vztah,který může být uzavřen písemně, ale v řadě případů je uzavřen pouze ústně

4

5

6 Výzkumy forem filantropie jsou vždy odhadem skutečného stavu.
Přes nepřesnost statistik můžeme tvrdit, že v ochotě pomáhat druhým máme dluh. A to zejména oproti zemím, k nimž se rádi připodobňujeme a jejichž tržní mechanismy napodobujeme.

7 Mýty o dobrovolnictví Dobrovolnictví není oběť Dobrovolníci nejsou lidé s nenaplněným volným časem nebo chybějícími rodinnými vazbami, ale naopak jsou to často humanisticky orientovaní jedinci, sociálně integrovaní a aktivní v mnoha dalších činnostech.

8 Mýty o dobrovolnictví Dobrovolnictví není amatérismus Aby byla dobrovolná pomoc účinná, je třeba jí efektivní organizovat. Dobrovolnický program může zvýšit nejen výkonnost, ale i profesionalitu a při tom nic neubírá z tvořivosti a spontaneity dobrovolníků.

9 Mýty o dobrovolnictví Dobrovolnictví není zcela zadarmo Mzda koordinátora dobrovolníků je dobře vynaložena a bohatě vyvážena činností dobrovolníků z hlediska odpracovaných hodin i z hlediska kvality služeb organizace.

10 Mýty o dobrovolnictví Dobrovolníci nejsou levná pracovní síla Dobrovolník by neměl nahrazovat práci profesionálů a neměl by dělat činnosti, do kterých se nikomu nechce. Objednat si dobrovolníky jako předem připravený a hotový nástroj – o tom dobrovolnictví není.

11 Co to je management dobrovolnictví:
Podpora spontaneity a tvořivosti dobrovolníků, při zachování základních principů a metodik práce s dobrovolníky.

12 Trojí hranice: - odpovědnosti – za co může být odpovědný dobrovolník (pokladna, nezletilé děti, vedeni projektu); motivace – jaké činnosti jsou pro dobrovolníky motivující (mytí nádobí ) dobrovolník x klient – dobrovolník není klient, klient může být dobrovolník;

13 Nastavení programu První fáze – jednání
Druhá fáze – propagace a školení Třetí fáze – výběrové pohovory a smlouva Čtvrtá fáze – podpora programu

14 Zákon o dobrovolnické službě 198/2002 Sb.
Dobrovolníci a § Zákon o dobrovolnické službě 198/2002 Sb. Zákon se vztahuje pouze na akreditované organizace, dobrovolnictví ve všech ostatních případech si může uchovat svoji nezávislost. Je na každé NNO, aby zvážila, do jaké míry je akreditace pro ni přínosná.

15 Dobrovolníci a § Zákon č. 108/2006, Sb. o sociálních službách Podle § 115 zákona (novela z roku 2007): Při poskytování sociálních služeb působí rovněž dobrovolníci za podmínek stanovených zvláštním právním předpisem.

16 Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné
Dobrovolníci a § Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné Nový pojem - veřejná služba (novela z roku 2009) Věstník MZ ČR č. 6/2009 Metodické doporučení pro zavedení dobrovolnického programu v nemocnicích

17 Co přináší dobrovolníkovi
Každého člověka potká v životě období, kdy ho může oslovit pomáhání jiným a otevřít mu novou životní cestu. Ale ne každý člověk si tuto chvíli uvědomí a využije … … a to je role dobrovolnických cen

18

19 Dobrovolnické centrum ADRA
Děkuji za pozornost a čekám na vaše podněty Michal Čančík Dobrovolnické centrum ADRA Radniční 1242, Frýdek-Místek Tel.: Mobil:


Stáhnout ppt "Definice dobrovolnictví"

Podobné prezentace


Reklamy Google